2021-07-09 532 瀏覽
朋友見我每次打邊爐都好鍾意叫羊肉,就介紹了這間在觀塘工廈的雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫 。去駱駝漆工廈行了好幾層樓, 已經買了一袋二袋嘅美食, 攰攰地, 醒起這個羊肉米線, 即刻走去Hea 吓先, 順便醫肚。😂😂朋友點了一個清湯羊肉米線, 而我就梗係要了一個酸辣羊肉米線啦。原來有大, 細碗之分, 我地都係諗住食吓下午茶, 細碗就夠了, 見有好多款涼拌小食$20左右, 就多點了涼拌青瓜同木耳來爽爽先~嘩, 不得了, 碗羊肉一上枱, 都以為俾錯咗...咁大碗嘅, 明明叫了細的, 店員話這碗是細的了, 一個湯多、麫多、餸多、羊肉都多喎, 羊肉厚薄均勻, 肥瘦適中, 賣$50一碗, 真絛非常之抵食。👍🏻👍🏻清湯羊肉, 仲要有好多蔥添, 佢見到即時滿心歡喜我的酸辣湯米線, 酸辣味不太濃, 所以仍可保留了羊肉的羶味, 羶味要有一點點才像樣嘛, 正!😍😍涼拌青瓜, 味道好清爽, 看似是即時製作, 但係又好入味, 簡直係平、靚、正😋😋碟雲耳係貓耳朵, 同樣爽脆好味。😋😋正值下午茶時段, 客人不多, 更可以慢慢嘆添。食評出咗都可能已經搬咗(7月8日搬)。期待再訪新舖
清湯羊肉, 仲要有好多蔥添, 佢見到即時滿心歡喜
碟雲耳係貓耳朵, 同樣爽脆好味。😋😋
正值下午茶時段, 客人不多, 更可以慢慢嘆添。
食評出咗都可能已經搬咗(7月8日搬)。期待再訪新舖