香港近排愈開愈多主打食三文治既小店, 我都一直搵緊, 睇下有冇一間可以令我覺得好似返左去韓國。聽過好多KOL / 網上社交平台介紹, 但由於之前既分店太細, 只有4個吧位, 放假總係想搵個地方舒舒服服咁Hea下, 所以一直就放係小袋子冇去試過。直到最近聽講 E For EGG 搬左去城河道, 轉身變成一間簡約文青小 Cafe, 以日系木色白色作主調, 俾人一種好溫暖舒服既感覺, 店面大概容納到 20 - 25 人左右。果日大約下午 1 點去到, 門口已經有 3 - 4 台係前面等緊。門口擺左幾張木椅, 一些旅行書, 俾客人打發時間。等左約 25 分鐘, 終於到我啦 ! 雖然已經過左中秋, 天氣仲係好悶熱, 一入去果陣冷氣, 瞬間令人心情愉快  ღ(ˊ•͈ ꇴ •͈ˋ)餐廳最具名氣當然係 雞蛋盒子吐司, 基本上每一台都至少叫左一份吐司。男朋友陪女朋友嚟食, 唔洗擔心喔!呢度都有提供一些日式定食, 米漢堡, 唔洗驚冇飯到肚! 另外仲當然唔少得甜點, 蛋糕窩夫都好想試! ⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾第一次嚟到試試招牌先!♡ 招牌三重芝士盒子吐司 $55用一個烤到有點微焦既吐司, 裝住滿到就快瀉既金

第一次嚟到試試招牌先!

♡ 招牌三重芝士盒子吐司 $55
招牌三重芝士盒子吐司
用一個烤到有點微焦既吐司, 裝住滿到就快瀉既金黃色炒滑蛋, 淨係眕都好幸福! 一口咬落去, 面包脆卜卜, 夾雜Honey Mustard 甜味同濃滑雞蛋味, 一個好簡單既食物, 已經令人充滿幸福感! ꉂ(ˊᗜˋ*)。

♡ 吉列大蝦芝士莞茜醬定食 $78
原本對於佢地新出既定食冇咩期望, 點知又喜出望外! 炸蝦既粉衣剛好, 唔會太厚, 又唔會感覺油膩, 吃起來好酥脆, 一定唔係預先炸好放係度既貨色! 旁邊配有一些泡菜, 炒蛋,白飯上加上飯素,算是不錯!

♡ 焦糖雞蛋布丁盒子吐司  $60

掙扎左一輪,最後都係揀左招牌單品 ! 香甜既吐司包住綿滑布丁, 外脆內軟, 一口布丁吐司沾上蜜糖同忌廉, 唔講都想像到有幾好味啦! ꈍ .̮ ꈍ

♡ 冷招牌奶蓋咖啡   $48
♡ 冷泡沫咖啡  $48

我地分別叫左兩杯Coffee -
冷泡沫咖啡: 正正常常, 咖啡味相比招牌奶蓋咖啡濃
招牌奶蓋咖啡: 一上台就俾佢上面個小太陽蛋吸引住, 忍唔住暗叫好可愛!! 上層有芝士奶蓋, 咸咸地, 質感稠密, 同咖啡一齊飲估唔到又咁夾wo!
2021-09-26
招牌三重芝士盒子吐司