2020-09-10 1050 瀏覽
朋友生日當然要食好D,今次就去左白沙灣酒店既食之劇場餐廳食omakase慶祝,晚宴有四款SET,一人價錢由$700至$1400左右,反正都黎到就揀最貴既星 HOSHI SET,食之前餐廳師傅出黎自我介紹,然後講解左個前菜三味,感覺態度好認真同埋介紹得好詳細,師傅建議我地由最淡味食到最濃味•愛知縣無花果配沙律汁呢個無花果就咁食有淡淡嘅果香同埋甜味,感覺比香港賣嘅無花果甜同埋飽滿,配埋沙律汁食會令到個味道更加立體•天婦羅呢個天婦羅係一塊紫菜加好多魚仔組成,炸粉好薄,而且炸得好脆,不過坦白講係有少少油,所以感覺一般•豆乳凍配面豉呢個好特別,食落下面係嘅豆乳凍好香豆味,而且食落好順滑,面頭鋪滿左面豉豆,配返豆乳凍食可以中和返面佢個咸味,食落仲幾甘刺身三味配左個白豉油,佢係由黑豉油提鍊而成,食落會比較鮮重d同埋冇咁咸。聞落係好大浸木魚乾味,好香~•石垣貝佢個質感有d似象拔蚌,但就冇咁爽,味道好清甜,建議呢個唔好點豉油食先會更加食到佢個鮮甜•北海道石蠔配和風汁隻蠔都幾大隻架,大約係L size,仲好飽滿,食落係甜味、海水味同金屬味都好平衡嘅感覺,好creamy,個蠔味濃到係會不斷係個口度徘徊,超令

•愛知縣無花果配沙律汁

•天婦羅

•豆乳凍配面豉

•石垣貝

•北海道石蠔配和風汁
隻蠔都幾大隻架,大約係L size,仲好飽滿,食落係甜味、海水味同金屬味都好平衡嘅感覺,好creamy,個蠔味濃到係會不斷係個口度徘徊,超令人回味

•拖羅
睇都見到佢勁多油花,而且分佈到好平均,一入口就已經開始溶,仲要勁香濃魚油味,食完成個口都係果股香味

•鱈魚燒
魚肉幾結實,而且加左醬汁係面之後燒得好香,配埋個沙律醬食好惹味

•A4和牛壽喜燒
呢個真係健康得黎又好食~個A4和牛係超淋,一食係首先有浸似煙燻嘅味先,之後d脂肪位係會係個口度溶化左,完全係幸福嘅感覺~牛肉底下仲有好多蔬菜,非常健康~個壽喜燒汁都好好味,配埋蒟蒻條真係絕配,QQ彈彈又吸晒d汁,真係唔惹少!

•自家製甜品
呢個甜品全部野都係師傅自己親手整,入面有雲呢拿雪糕、黃豆粉闕餅同埋面頭鋪左日本紅豆,雪糕係非常香濃嘅,而且好順滑,真係食到同出面買嘅好唔同,而個闕餅質地比出面買嘅要軟一d,我覺得呢個口質非常之好,呢個甜品用黎總結成餐飯真係感覺好完滿~
2020-09-07