2018-04-07 1151 瀏覽
趁着lunch time ,又可以出去食好嘢!識食同事唔帶我我都唔知,紅磡的九號水產原來已經開了,第一次來到呢個水產勝地,有又期待又興奮嘅感覺在講效率的年代,連高級壽司店的下單程序都咁方便,想吃咩就直接自己在紙上mark ! 雖然壽司係自選,但係個製作過程都係一絲不苟,師傅係我地面前一件一件咁樣幫我地即場做,夠晒新鮮我揀咗十二件壽司午餐:竹籤魚深海池魚三文魚子粒粒都飽滿的二文魚子,咬下即爆的快感海膽吞拿魚腩真係正,可以同樣價錢之中,都可以食到肥美的吞拿魚腩鰤魚油甘魚牡丹蝦很細心的師傅為我哋去除咗尾部的蝦殼帆立貝鮮甜的帆立貝,中間切了而攤開,完全覆蓋了壽司飯,於是入口之後,首先係帆立貝的鮮美軟滑充斥着整個口腔,然後才到壽司飯的醋酸起作用。赤貝造型很可愛的赤貝,食落又爽口,又夠厚身。鯛魚燒左口魚邊很滿足,最後仲有雪糕做甜品。後來見到除了壽司吧,其餘位置的會係成碟咁樣上菜,雖然冇得近距離看到師傅即席咁樣整壽司,但係把整碟做好的壽司放在枱上,能夠一次過飽覽每件壽司的造型,都係別一種享受。

我揀咗十二件壽司午餐:

竹籤魚

深海池魚

三文魚子

粒粒都飽滿的二文魚子,咬下即爆的快感

海膽

吞拿魚腩

真係正,可以同樣價錢之中,都可以食到肥美的吞拿魚腩

鰤魚

油甘魚

牡丹蝦

很細心的師傅為我哋去除咗尾部的蝦殼

帆立貝

赤貝

造型很可愛的赤貝,食落又爽口,又夠厚身。

鯛魚

燒左口魚邊

很滿足,最後仲有雪糕做甜品

2018-01-11
午餐