2006-08-01
星期六夜晚同男朋友去食晚反,因為實在太耐無食潮洲野,而且又見食評話吾錯,所以咪去試下囉!我地兩個人叫左:-1)豬頭拼豬腳2)蠔餅3)鵝片拼生腸4)銀杏芋泥5)水晶飽(蓮蓉/豆沙)1)豬頭豬腳係冷盤黎既,好似上海菜個肴肉甘,喱狀,咸咸香香,點魚露食,第一次食感覺吾錯,出面普通既潮洲打冷舖係無既,所以本人覺得係必試項目2)呢個蠔餅簡直係一流到痺,自問自己食過吾少蠔餅,但從未食過甘正,多蠔,脆口兼無油,食曬成碟你都吾見碟底係有油架!超讚!3)鵝片拼生腸一般貨色,唯一要讚既係,佢地個D生腸吾同出面個D染到紅色,係新鮮無添加的,連墨魚同大腸都係4)銀杏芋泥(甜品),甜就係甜D,不過本人因為太喜愛白果同芋頭既關係,所以覺得好好食,而且佢係好細碗的,個碗既size係好似去飲茶個碗仔甘架咋5)水晶飽(蓮蓉/豆沙)好正呀,即叫即蒸,皮薄多,又吾太甜,所以咩甜品吾食都要食呢個(P.S.因為即蒸既關係,所以上時要等一陣先好食,甘會好味D同吾會"辣"親個口)總括黎講,呢間潮洲舖既野食係好正宗同好好味,以後當我想食潮洲野時,必定會搵佢,同埋佢地係家庭式作業,好warm呀!
我地兩個人叫左:-
1)豬頭拼豬腳
2)蠔餅
3)鵝片拼生腸
4)銀杏芋泥
5)水晶飽(蓮蓉/豆沙)