2016-05-05 1371 瀏覽
稻香一直都係其中一個最中意既飲茶地方之一,除左因為佢好多特價點心同選擇多之外,仲因為佢既甜品同炸物多,今日要介紹我次次一定叫既配搭:雷沙湯丸+紅豆沙雷沙湯丸而家好少酒樓有得食,身為湯丸控細細個daddy飲稻香就一定叫我食,一碟4粒$12.8(咁多年都無咩加價!),雖然近年稻香雷沙湯丸質素差左,皮厚左同唔夠熱辣辣,但整體個饀同size都keep到,我一個人食完一碟都仲好想食多碟之後叫多碗$6.8紅豆沙,稻香既紅豆沙唔係水果啲,係煲到起沙果種,而且甜度適中,份量唔少之餘,好彩仲有蓮子食添,好過大把街邊糖水鋪架!夾埋都唔洗廿蚊既甜品,仲有得飲返杯普洱先走😍✌除左點心選擇多,假日下午茶叫碗燒味飯或者粉都係$20乍!叉燒大概7舊,稻香的叉燒一向偏瘦既,蜜汁算濃,汁都比得多足以撈下飯但無果種烤得香蜜既感覺燒肉相比起叉燒個份量就多啲,如圖所見有兩排,一層肉一層肥膏,可能唔太岩怕肥既姐妹,但因為肥膏為肉感帶黎滑口既感覺,所以睇個人口味,我都傾向瘦啲會無咁漏,但最扣分係個皮喇,食燒腩仔最重要緊係個皮要夠脆,今次唔只唔脆,仲要係淋身果種,即刻無哂食燒肉既感覺呀至於粉同飯既份量都唔算多,唔會夠飽,而呢到既瀨

夾埋都唔洗廿蚊既甜品,仲有得飲返杯普洱先走😍✌

除左點心選擇多,假日下午茶叫碗燒味飯或者粉都係$20乍!
但無果種烤得香蜜既感覺
至於粉同飯既份量都唔算多,唔會夠飽,而呢到既瀨粉係幼身果種唔係傳統粗身果種,所以感覺似食米粉多啲
睇自己中意食邊種喇!$20都可以一試既