2022-10-12 1031 瀏覽
喺元朗合益街市附近有間開左好耐嘅麵店,門面、入面裝修都毫不起眼,但你會見到不斷有人入去食野。價錢相宜,絕對係做附近街坊同熟客仔生意,有啲客人一坐低,侍應已經問佢係咪野食照舊,更多嘅係帶一份人情味。🍜清湯律牛筋腩河粉 $46★★★★☆佢最出名應該就係呢個牛筋腩,話係媲美好多出名嘅店。筋腩有大大舊4件左右,食落真係好軟稔入味。每一舊都有啲筋腩位,仲保留少少咬口,可以話係肥瘦相宜。牛筋就正正常常,都係偏骨膠重。個湯底加左腩汁,配河粉一流。🍜潮州四寶米線 $39★★★★☆四寶指豬肉丸、墨丸、魚餃、魚旦、紫菜,豬肉丸係汕頭豬肉丸唔係手打個款,感覺幾彈牙爽口,有豬肉味算係幾出色;墨丸不過不失 有少少似譚仔個啲;魚皮餃唔粉,皮有彈性,肉唔會梅;魚旦幾出色,彈牙得黎又唔會太重魚膠,有魚味,大細適中。叫左清湯,店員話用左鰹魚、豬骨製成,飲來都幾清香帶天然甜味,飲落唔會覺得有味精。🍜炸雲吞 $30★★★★☆雲吞4件,雲吞皮炸得好金黃,食落超級香脆,餡料有豬肉同蝦肉,仲加左啲木耳絲,令到食落會帶啲口感,而蝦佢係細細隻原隻包落餡到。配左酸甜汁,炸物必備。🌟總括:平價又好味嘅麵店,雖然唔係咩好特別,兼周圍都可以
清湯律牛筋腩河粉
🍜清湯律牛筋腩河粉 $46
潮州四寶米線
🍜潮州四寶米線 $39
炸雲吞
🍜炸雲吞 $30
★★★★☆

🌟總括:平價又好味嘅麵店,雖然唔係咩好特別,兼周圍都可以食到嘅菜式,但真係快、靚、正好選擇。喺附近又諗唔到食咩絕對會諗起佢。
清湯律牛筋腩河粉
潮州四寶米線