2020-11-26 349 瀏覽
今日係星期一,又係另一個blue Monday,仲有holiday mood,返緊工已經諗緊夜晚食咩好,同女朋友傾左好耐,最後決定去打邊爐,因為會去太子附近買野,所以就打開openrice 睇吓嗰度附近有咩新開高分餐廳,最後揀咗間近深水埗既叫老百姓火鍋。去到客人唔多,所以唔洗等位就入得,裝修新淨企理,都算闊落。我哋望咗陣點菜紙,就決定叫個滋潤百姓湯,因為見佢勁多料,又花膠、又螺頭、又雞湯,重點係竟然有哈蜜瓜,第一次打邊爐,個湯底放水果🤣 原本唔想試,覺得伏伏地,點知個店員極力推薦,所以最終都決定試試佢。跟住又叫左脆炸魚皮、招牌鴛鴦滑、頂級安格斯牛頸脊、海蝦、油麥菜、皇帝菜,最後叫埋一渣竹庶茅根。首先黎左個湯,勁大煲,仲有成隻雞,雞上面有螺片花膠,雖然唔多,但感覺好足料,等個湯滾左,就迫不及待飲碗雞湯先,果然店員冇推介錯,個湯好鮮甜,雖然並唔係老火湯,但以打邊爐湯底黎講十分高質,我連續飲左兩碗,熟既哈密瓜第一次食,但又出奇地好食,唔錯,推薦。至於食物,係我哋飲緊湯既時候都陸續上枱,食物質素幾好,夠新鮮,當中最令人驚艷既係頂級安格斯牛頸脊,肥瘦適中,濃郁既牛味,口感豐富,呢個價錢,十分值。

至於招牌鴛鴦滑,墨魚滑唔錯,但蝦滑一般。另外海蝦都好鮮甜,價錢都唔貴,可試。總括黎講,價錢合理,食物質素可以,性價比高,可試試。

2020-11-16
  • 頂級安格斯牛頸脊