2024-06-04
今次我工作關係黎左沙田做野,知道呢度開左間深圳好出名既潮汕餐廳,一場黎到梗係黎朝聖下啦😎餐廳人氣真係好勁,排曬長龍,如果想黎食既,記得用GULU app攞定飛,慳番d等位時間,好彩我都等得到,唔係趕住做野冇得食就慘🥲工作日雙人午餐($198)呢個2人餐只有星期一至五既11:00-14:00有得叫,公眾假期係無呢個餐既,呢個餐都好多野食,即刻講下我食左咩先🤪潮州特色脆餅呢個特色既餅係每枱客人都會送既,裡面係有黑糖味,幾好食😗鳳凰單叢本身餐廳都有茶飲,而二人餐就有杯鳳凰單叢既功夫茶提供🫖潮滷拼盤例呢個拼盤都幾大碟,有鵝肉,鵝掌,鵝血,豆腐同滷蛋,佢地既滷水食物調味真係好,個汁香咸得黎唔會太重口味😍頭水紫菜牛丸湯2位呢個湯原來係跟魚丸既,但佢佢地話咀岩無貨,改用牛丸比我地,牛丸一咬爆汁,係潮汕牛丸既味道呀,改成牛丸我仲鐘意,唔知下次黎食有冇得要求轉牛丸🤣香煎鯧魚半條魚肉好滑,而且佢好有魚油既香味,記得要食埋佢個面豬肉🐟雞汁普寧豆干呢個豆干佢既雞汁係另上既,加幾多自己控制,豆卜類野食最正就係索左d汁,我梗係倒曬落去啦✌🏻潮汕七樣菜呢個係上湯雜菜煲,撈勻中間既黃豆醬食,清清地中和番以上既餸菜🥦🥬
工作日雙人午餐($198)
潮州特色脆餅
呢個特色既餅係每枱客人都會送既,裡面係有黑糖味,幾好食😗
鳳凰單叢
本身餐廳都有茶飲,而二人餐就有杯鳳凰單叢既功夫茶提供🫖
潮滷拼盤例
頭水紫菜牛丸湯2位
香煎鯧魚半條
魚肉好滑,而且佢好有魚油既香味,記得要食埋佢個面豬肉🐟
雞汁普寧豆干
潮汕七樣菜
蠔仔泡粥
主食係著名既潮州菜式蠔仔粥,佢既蠔仔分量都唔少,底下有蠟燭暖住煲粥,唔洗怕佢凍左唔好食,蠔仔都冇腥味,掂👏🏻
椰汁仙草蜜2位
最後仲有碗仙草甜品作結,係用椰汁唔係花奶,味道都幾夾🥥
呢個2人餐真係控到爛,有魚有肉有菜,仲有湯,粥,甜品,同人講我lunch食左咁多野只係每人$100真係個個都嘩一聲,唔怪得要排長龍先食到🫡