天外天

Above & Beyond
2022-05-16 1078 瀏覽
作為一個粵菜愛好者,一直都好想黎試下呢間位於尖沙咀嘅Hotel Icon頂層、屢獲殊榮嘅「天外天」餐廳食飯。咁啱去開PolyU附近,梗係提前上網book定位啦!一入到餐廳就俾佢嘅無敵海景吸引,再加上現代新潮得黎又好Grand裝修風格,用餐環境非常舒適。由於係平日嘅關係,餐廳午市時段提供非常抵食點心套餐俾大家睇下個menu:坐低冇耐,餐廳職員就好有禮貌咁你問我想飲啲咩茶。茶位每位$35,雖然唔平,但茶嘅選擇都幾多。我就揀咗普通中式酒樓比較少提供嘅杭州龍井茶。另外,餐廳嘅餐前小食係香脆可口嘅蜜糖核桃,呷一口龍井茶再食一粒核桃,真係非常之正!講完前菜,梗係要講下啲煮餐牌嘅食物啦:首先,菜苗蟹肉羹好足料,每一啖蟹肉都鮮味十足,非常好味!水晶肴肉好煙韌,而且未到唔會好鹹,作為冷盤一流!燒賣非常爽口彈牙,入面嘅蝦肉好新鮮,配合少少辣椒油食落去真係令人食指大動至於粉果方面,可以話係皮薄餡靚下次如果你食點心,呢兩樣我都一定會再encore!呢一個午市餐牌嘅其中一個亮點就係原隻鮑魚雞粒撻隻鮑魚好入味,外面個撻皮好香脆,唔怪得如果單點要成$68一件!松露蝦仁炒蛋方面,蛋炒得好滑,松露味亦好香!不過,我略嫌
咁啱去開PolyU附近,梗係提前上網book定位啦!

由於係平日嘅關係,餐廳午市時段提供非常抵食點心套餐
俾大家睇下個menu:

餐前小食

菜苗蟹肉羹

水晶肴肉好煙韌,而且未到唔會好鹹,作為冷盤一流!

水晶肴肉

至於粉果方面,可以話係皮薄餡靚
下次如果你食點心,呢兩樣我都一定會再encore!

呢一個午市餐牌嘅其中一個亮點就係原隻鮑魚雞粒撻

原隻鮑魚雞粒撻

松露蝦仁炒蛋方面,蛋炒得好滑,松露味亦好香!不過,我略嫌啲蝦雪藏味比較重,所以呢一道菜有少少扣分

松露蝦仁炒蛋

最後嘅主食瑤柱炆麵可以話係我咁大個仔食過最好味嘅!每一啖都香氣撲鼻,而且廚師好巧妙咁落咗一啲金菇,令到口感非常之好

金菇瑤柱伊麵

甜品方面係紫米露,不過可惜我最後竟然唔記得影相
個紫米露一攞上黎就已經好香,而去火候剛剛好,係上乘嘅紫米露

總括而言,天外天絕對值得專程而來!無論食物、服務、環境,都係一流嘅!難怪喺平日中午都會滿座

燒賣、粉粿
餐前小食