招聘中
月薪
餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

2018-08-06 348 瀏覽
去到megabox可能大家都會發覺野食既選擇真係唔係咁多,所以就造就左九龍灣ikea餐廳基本上係長期都咁多人。ikea餐廳好強調佢地來自瑞典,但係好老實講,我又唔係太分得出ikea瑞典菜同普通西餐有咩好大既分別喇。不過本人就真係無去過瑞典,呢方面就再去過瑞典既朋友去評價啦。先講環境其實都算係幾舒服,樓底好高,坐位之間既距離都合理。ikea身為一家賣居家用品既公司,其實都投放左唔少心思入去。例如,有個位置可以比小朋友放電既地方,家長可以食住野咁睇小朋友玩。又例如呢度既燈係款式係特別多,裝飾都係用ikea貨品為主。可以講,就算你食緊野都係佢地showroom裡面咁。係呢度係採用全自助既形式,睇左menu就排隊可以叫野食。而因為呢度係長期多人既關係,有時係覺得都幾混亂。而當日有啲廳盤就有啲食物碎係上面,明顯係清潔唔乾淨。香烤三文魚柳 - 疑似無烤過既三文魚,配以類似忌廉汁,蔬菜和薯容。首先個三文魚就都幾明顯係好鞋口,但係唔乾身。所以我覺得似係用水煮過頭,而且三文魚塊裡面除左三文魚味之外就無其他味道。忌廉汁就有啲甜配個無味既三文魚都可以。而蔬菜都應該無咩特別味道。薯容就不過不失,同平時食到既差

香烤三文魚柳

香烤三文魚柳 - 疑似無烤過既三文魚,配以類似忌廉汁,蔬菜和薯容。首先個三文魚就都幾明顯係好鞋口,但係唔乾身。所以我覺得似係用水煮過頭,而且三文魚塊裡面除左三文魚味之外就無其他味道。忌廉汁就有啲甜配個無味既三文魚都可以。而蔬菜都應該無咩特別味道。薯容就不過不失,同平時食到既差不多。
蔬菜薯餅

蔬菜薯餅 - 薯餅味道方面都係類似係忌廉同薯仔既味道。口感方面,因為本身有少少煎過,有少少香口,間唔中仲食到少少西蘭花既碎。個人就覺得幾好味。
香草三文魚沙律

香草三文魚沙律 - 煙三文魚,沙律菜配以香草醬。煙三文草如果就咁食就偏咸少少,如果落返檸檬汁就中和返啲咸味同提鮮就好味啲。沙律菜就略為少左少少,不過都好新鮮。香草醬本身係甜甜酸酸係出面係未食過,配係沙律係幾好味。
肉丸

瑞典肉丸 - 比較肉味濃,而且都幾香口。最重要既只係20蚊10粒,基本上大家黎到都會叫既菜式。
小食拼盤

小食拼盤 - 雞翼,脆皮腸,薯角,粟米。雞翼炸得太乾身,薯角同脆皮腸幾好味。

最後,因為呢度係自助式餐廳既關係,希望大家都可以食完野將用過既餐具放係收集處。等下一手食客可以用返張枱。
而如果你地係ikea餐廳食過好味既野,其實都可以去cashier後面既瑞典美食郎買返屋企食。我就見過薯餅,肉丸加肉丸汁,煙三文魚,三文魚排,連茄汁都有得賣,鐘意就買返屋企煮黎食喇。
2018-08-05
蔬菜薯餅