2018-12-02
同男朋友喺apm睇完戲,唔想咁悶又喺apm食飯。想食西餐,但附近觀塘工廠區啲西餐廳好多都係星期日休息,即刻上openrice search下附近有咩正嘢食,最後決定去apm附近嘅宜安街,呢條街距離apm 5-8分鐘左右,成條街都好多嘢食,今次我地試嘅呢間Le Three係充滿希臘風情嘅西餐廳。一入到餐廳,好鐘意呢個藍白色嘅配撘,仲好有心思有唔同嘅小裝飾。店員亦都好好笑容,我地一入座,即刻俾水同menu,同介紹今晚嘅set dinner。我地叫咗兩份set dinner,價錢已經包括埋湯,沙律,同餐飲,二百蚊都唔洗其實好抵食!龍蝦湯餐湯唔係普通羅宋湯同忌廉湯,係我最鐘意嘅龍蝦湯呀龍蝦湯香濃幼滑,配上靚靚拉花,係一個好好嘅開始煙三文魚藜麥沙律賣相精美,沙律菜/車厘茄/青瓜好新鮮,個sauce溝咗黑醋,酸酸甜甜,每一口都感覺好清新仲有煙三文魚,同藜麥,藜麥煮得好好,軟身得嚟有少少脆口,藜麥個汁一樣好醒胃紅菜頭忌廉汁雞肉鮮蝦闊蛋麵 $148一上枱已經俾個顏色吸引住,pinkpink少女色好吸睛😍店員話原來呢個忌廉汁,係師傅自己用紅菜頭打出嚟,所以成碟睇落都係粉紅色,係純天然。大大隻彈牙鮮蝦肉,
龍蝦湯
煙三文魚藜麥沙律
紅菜頭忌廉汁雞肉鮮蝦闊蛋麵 $148
一上枱已經俾個顏色吸引住,pinkpink少女色好吸睛😍店員話原來呢個忌廉汁,係師傅自己用紅菜頭打出嚟,所以成碟睇落都係粉紅色,係純天然。大大隻彈牙鮮蝦肉,配上雞肉同雜菌,好足料,個寬蛋麵好香蛋味,口感Q彈。
照燒厚切比目魚扒 $188
小妹本身唔特別鐘意食魚,怕腥🙈但呢個比目魚扒做得好出色,濃厚嘅照燒汁,味道香甜醇厚,比目魚一啲都唔腥!外皮仲要煎得香脆,而入面嘅肉仲可以保持滑溜,連拌碟嘅薯蓉都好好味
完成main course後,店員細心奉上餐飲,話師傅已經幫我地準備緊甜品,可以飲住餐茶清清個味蕾先。
雜莓茶入面有士多啤梨同藍莓,一開始冇落蜜糖就咁試飲,已經飲到好fresh嘅果茶味,唔係平時買嗰種化學死甜嘅果茶包味🙈推介大家要試呢杯茶,味道天然清新落埋蜜糖當然仲正,滋潤得嚟,再多咗陣蜜糖嘅清香🤤
跟餐加$28就可以轉面上薄薄一層焦糖,香脆可口,唔會過厚過硬𠝹親嘴,份量同火喉都恰到好處。
絕對係性價比好高嘅一間餐廳,要收藏到想再去嘅list入面。環境乾淨舒適,仲要藍白背景影相靚呀☺️店員上餐時間控制得好好,續個dish上,感覺relax。呢餐係令人回味嘅一餐