2019-07-26 1554 瀏覽
平日想食平靚正海鮮的話,我多數都會入流浮山,原因好簡單,因為嗰度嘅海鮮酒家選擇多,價錢比市區平,而且食物質素又唔差!不過最近朋友推薦尼間位於市區嘅海鲜酒家,試過一次之後,發現真係都做到抵食又好食,所以再約班舊同事去食下好嘢兼聚下剛好大暑,先來個冬瓜盅,好清甜好解暑跟住再慢慢諗下食乜好呢?最後揀左個海鮮套餐,貪佢一次過食五款海鮮,除左龍蝦,其他海鮮都有兩款製法,可以各自選擇自己喜歡嘅口味鮑魚一冷一熱之選,蓮藕伴清酒鮑魚或頭抽煎焗鮮鮑魚蘿蔔糕,同款每位有兩件。我就各試左一件,清酒鮑魚只有淡淡清酒味,而頭抽煎焗就比較惹味,兩款鮑魚都同樣非常爽口彈牙要讚一下蘿蔔糕切成條狀,炸到外脆內軟,好味道青湯龍蝦半隻配烏冬,龍蝦都算幾大隻同埋鮮味,配上煙韌滑滑烏冬,一流元貝或蟶子皇,大家都一致認為豉汁蒸蟶子皇比較吸引,蟶子肉厚,豉汁味濃,配埋粉絲味道又剛好砵酒焗桶蠔或蕃茄勝瓜浸班球:桶蠔脆身、砵酒汁味濃厚,至於勝瓜浸班球嘅湯好清甜、班球肉嫩麵同粥之選,最後就緊係泥猛粥大獲全勝,個粥真係好鮮味重有甜品,我個人就非常喜歡尼個薏米白果腐竹,綿滑,好味道好滿足!套餐一般都會固定菜單,但尼個大部分都有二選一,較有彈

剛好大暑,先來個冬瓜盅,好清甜好解暑

要讚一下蘿蔔糕切成條狀,炸到外脆內軟,好味道
麵同粥之選,最後就緊係泥猛粥大獲全勝,個粥真係好鮮味
重有甜品,我個人就非常喜歡尼個薏米白果腐竹,綿滑,好味道
好滿足!
套餐一般都會固定菜單,但尼個大部分都有二選一,較有彈性,食到飽飽都只需二百幾蚊,真正嘅平靚正,值得推薦俾大家
  • 拆肉泥猛粥
  • 清湯龍蝦伴烏冬