韓屋

Hanook Korean Restaurant
2023-03-02 3313 瀏覽
大概四年前,佢啱啱開嘅時候食過一次仲記得係食佢個韓式拌飯,覺得一般,味道清淡四年後嘅今日決定再試多次😗因為想食佢個餃子王,加上見佢多咗好多好評,可能進步咗仍然走零味精零防腐劑健康路線,餐牌亦完全冇變▶️ 韓式前菜先黎個泡菜醃蘿蔔,大大粒一開始以為係薯仔🙈食落唔會太辣又夠鹹酸開胃,咬落非常爽脆👍🏻▶️ 雪濃湯 ($148)見唔少人推介,寫話係用牛骨長時間熬製而成湯底清澈雪白色,熱辣辣好啱冬天飲,味道清淡而唔油膩本身材料唔多,主要係煲淋咗嘅洋蔥🧅青蔥同薄切牛肉牛肉份量合理,味道新鮮有牛味,肉質幾淋唔韌,間中有啲軟骨位,黏黏地好似啫喱咁🐂同時冇咩肥膏,食得出同一般肥牛嘅分別不過覺得如果佢加番多啲蔬菜,材料豐富啲會好食啲,依家層次口感上有啲單調,同埋畢竟都要$150/個湯▶️ 素麵 ($25)除咗素麵,可以加紅米飯或者蕎麥麵,不過呢兩個平日食得多,唯一係素麵未試過原來素麵唔係指素食嘅麵,而係日式流水細麵🍜原先諗住用沾麵方式食,因為驚佢會冧晒,點知佢就黐埋咗一舊🙃最終都係成個揼落湯度食質感比想像中好啲,有少少似超幼身嘅米粉,食落好滑身好順,不過始終冇蕎麥麵咁煙靭爽口,比較易斷▶️ 原味石鍋芝士拌飯 ($
大概四年前,佢啱啱開嘅時候食過一次
仲記得係食佢個韓式拌飯,覺得一般,味道清淡
仍然走零味精零防腐劑健康路線,餐牌亦完全冇變

▶️ 韓式前菜
先黎個泡菜醃蘿蔔,大大粒一開始以為係薯仔🙈
食落唔會太辣又夠鹹酸開胃,咬落非常爽脆👍🏻

▶️ 雪濃湯 ($148)
見唔少人推介,寫話係用牛骨長時間熬製而成
湯底清澈雪白色,熱辣辣好啱冬天飲,味道清淡而唔油膩
本身材料唔多,主要係煲淋咗嘅洋蔥🧅青蔥同薄切牛肉
雪濃湯

▶️ 素麵 ($25)
原來素麵唔係指素食嘅麵,而係日式流水細麵🍜
素麵

▶️ 原味石鍋芝士拌飯 ($118)
望落七彩繽紛幾靚🌈上枱撈嘅時候中咋咋聲
除咗紅蘿蔔絲、紫菜、翠玉瓜、菠菜、芽菜、冬菇之外,唔少得我哋嘅主角芝士

🧀芝士俾石鍋燒到燶燶哋,同時俾熱力搞到溶溶地,一撈起嘅時候就有拉絲效果! 即使芝士份量唔少,食落唔漏,可能因為呢隻芝士本身唔太鹹
底部用嘅飯係紅米飯,咬落比較有質感🍚撈埋芝士令佢有啲似糯米飯口感,幾特別
味道方面相對清淡一啲都唔油,落咗辣醬依然偏淡味,係一個健康嘅石頭鍋飯👍🏻
原味石鍋芝士拌飯

▶️ 餃子王 ($18)
超巨型飽滿餃子,一個拳頭咁大👊🏻放喺個蒸籠仔入邊好精緻
入面除咗碎豬肉餡,仲加入咗韓式粉絲、韭菜、豆腐,十分豐富
餡料調味幾濃,應該落咗麻油胡椒粉黑椒呢啲,稍為覺得佢鹹咗少少但可接受,頂多係唔需要再落豉油
餃子皮厚度適中👍🏻仲非常之煙靭添😍(尤其鍾意啲摺疊左嘅位置)
🥟餃子控必試,推介!
餃子王

▶️ 泡菜餃子王 ($18)
同上面嗰個一樣,只係加入左泡菜
不過味道都唔會好辣
泡菜餃子王

味道方面幾驚喜,比起第一次食嘅印象好大差別💕明顯進步咗好多
自己最鍾意係佢嘅餃子王🔥石鍋拌飯都好唔錯
不過個雪濃湯同素面就比較一般,見人哋隔籬枱叫嘅人蔘雞會多料好多

環境算舒服,雖然舖仔細細但裝修令人感覺舒服
服務超好,記得上次嚟嘅時候剩係得一個識講韓文嘅侍應,今次呢個後生女侍應超有禮貌又醒目☺️
價錢偏貴少少,主要係因為飯/麵要另加錢
今次食平均$180/人,好睇你叫嘢食嘅組合同埋叫邊個湯
不過佢算係我起尖沙咀韓國街入邊食過幾有質素嘅一間,起碼啲嘢食打卡-able📸
原味石鍋芝士拌飯
餃子王