2019-10-07 3920 瀏覽
想食呢間餐廳好耐,今日要到觀塘工業區攞物品,半小時前打電話去訂位,準時去到,在工廠大樓內,因呢棟大樓已變了購物同餐廳集中地,地下電梯大排長龍,要預時間等電梯!去到門面有檔布,店內燈光昏暗,牆上有大幅畫作,環境反而有點西餐廳,店員放下餐牌再作簡單介紹,基本上晚上是吃「廚師發辦」其他只有幾款刺身飯之類,因肥髀不太餓,所以只叫了我一份「廚師發辦」肥髀食刺身飯!梅($498)沙律:細細碗,有啲特別的羽衣甘藍、海葡萄海草,蔬菜新鮮,沙律醬不會太多,剛好吊味就可以了!前菜3款:冬菇、蘿蔔蝦、豆腐,好味刺身4款:擺盤好靚,有蠔呀~~好新鮮肥美有海水味,牡丹蝦好大隻,好爽口新鮮,白身魚爽口,拖羅好似是中拖羅,剛好食到魚味及魚油肥美!新鮮的所以沒有沾附上的醬汁(不想破壞鮮味)壽司4款:擺盤簡單,4款都是我喜歡的海鮮,真鯛(清爽)、池魚(魚味濃)、活赤貝(我最最最愛的貝類,厚肉爽口有咬口,正)、海膽三文魚子(海膽鮮,三文魚子鹹香,好夾好好味)卷物:吞拿魚蓉手卷,魚肉粉紅色打得幾滑,有魚油香,紫菜爽脆,好味燒物/揚物/煮物:巨峰提子汁漬蕃茄仔,好特別的味道,蕃茄仔已去皮,所以可以索晒啲提子汁,蕃茄爽口,提子

梅($498)

壽司

吞拿魚蓉手卷

燒物/揚物/煮物:
提子汁漬蕃茄

巨峰提子汁漬蕃茄仔,好特別的味道,蕃茄仔已去皮,所以可以索晒啲提子汁,蕃茄爽口,提子味唔假!幾有特色
燒鯖魚蕎麥麵

燒鯖魚配冷蕎麥麵,鯖魚擺盤靚,皮燒得香脆,保有肉汁,微鹹好味,蕎麥麵幾滑,配上冷麵汁,簡單好味
蜆肉麵豉湯

湯:蜆肉麵豉湯,夠熱同幾大碗,蜆肉幾大隻,不過有一兩隻都有沙,湯底麵豉幾香及不會死鹹,配料是海帶同豆腐!
甜品—焦糖海鹽雪榚

甜品:焦糖鹽味雪榚,自己不喜焦糖,鹽味雪榚是很美的粉藍色,食唔出鹽味,因焦糖太搶,ok
刺身飯

七色刺身飯($258)肥髀食

價錢不便宜,水準是令我覺得值得的,店員勤快有禮,每味菜色都會介紹是什麼食材同食用次序(呢篇食評拖這麼久,就是因爲食材事後都不太記得)主動定時加茶!

有水準的工廠🏭日本菜
2019-08-03