2019-03-18 1524 瀏覽
朋友識食,知道灣仔開咗間新派私房菜仲要係由星級大廚主理,一早BOOK咗位就話帶我班為食鬼去了解下咩叫好味川菜。見下世面,哈哈哈。行過其實唔會想像到呢度係食中菜嘅地方,門面似日式而個名又似。連餐廳名字都係以LAB黎命名,非常有特色!辣子雞。唔似坊間咁食開全部都係雞肉丁,全部都係雞肉連皮/骨切細粒。所以食落要油香肉香更豐富。醋椒胡辣羮。少少辣又有少少酸。質感似碗仔翅但又更有花椒香味,飲落非常醒胃。素煸花生芽。花生芽第一次食,估唔到成支筷子咁粗。味道好爽脆甘甜花生味仍充足。五十二度慢煮樟茶鴨。慢煮令到鴨肉非常腍滑,食落一啲鴨羶味都無,反而係淡淡茶香。配以饃包同食,好好味道。當紅沸騰龍躉鰭。我地點咗小辣就覺得啱啱好,因為食咗幾款菜覺得呢度嘅辣入口好溫順,唔會一入口就嗆到標汗,而係令人食得舒服,辣嘅層次分明而有回香。龍躉鰭煮得入味而不失鮮味,魚肉滑嫰,魚皮好似啫喱咁好好味。仲有唔可以放過啲底料好似芽菜/粉條咁,因為吸晒個辣汁,絕對唔比魚肉輸蝕。小籠包。味道十分鮮香,內裡充滿肉汁。創新地方係浙醋可以針管注入,分量可以自行調整之餘又唔會咁容易夾爛小籠包嘅皮,食起上黎方便。回鍋本地黑毛豚。又係一道麻香

辣子雞
醋椒胡辣羮
素煸花生芽
五十二度慢煮樟茶鴨
當紅沸騰龍躉鰭
小籠包
回鍋本地黑毛豚
回鍋本地黑毛豚。又係一道麻香惹味嘅菜式,豚肉薄切包住蒜泥及各種香料,食落好過癮,雖然辣味唔強但就不停刺激大家嘅口水分泌,特別開胃。
大連蜇頭拌萵苣
大連蜇頭拌萵苣。海蜇頭非常爽口同脆身,配埋有咬口嘅萵苣,口感一流。同埋佢唔辣但非常麻香,啱晒用黎轉換下味道,俾舌頭休息一下。
燈影牛肉
燈影牛肉。紙咁薄嘅牛肉片,擺係燈光下真係晶瑩剔透。
咬落十分酥脆而且花椒香味突出,就咁食/作為下酒小吃都一流。
黃耳尚素餃
黃耳尚素餃。清湯飲落好滋潤,味道覺得有啲似竹蔗茅根但就更清淡,素餃嘅黃木耳餡好爽口。可能係食完咁多辣野,覺得份外清甜。
乾燒明蝦球
乾燒明蝦球。個蕃茄燒汁真係可以撈兩三碗白飯,酸/甜/麻/香/辣恰到好處。醬汁係沿用香港開埠初期參照外國蕃茄醬而改良嘅方式做成,酸甜得黎又有丁點麻辣,非常醒胃。
玫瑰吐司抄手
玫瑰吐司抄手。外型似足一粒雲吞,但其實係用上面包壓扁再包入玫瑰蘋果餡而成。旁邊再伴以黑醋及煉奶,甜酸味道中和返抄手嘅甜膩感。唔錯。
有機焦糖豆漿燉蛋
有機焦糖豆漿燉蛋。估唔到中菜館嘅燉蛋可以做到咁出色,味道香/滑/甜共冶一爐,用黎平衡返整晚辣味嘅刺激,非常合適。
有機豆漿
有機豆漿。用上薄荷及青瓜同製所以味道絕唔單調。微甜嘅豆漿用黎解辣非常有效。亦可於飯後伴以甜品,簡嘅豆漿加上少少創意就已經令平凡變得不平凡。
以實驗室命名真係不無道理,因為呢度嘅川菜比想像中更有特色,一反平時只有辣辣辣嘅舊有觀念,令唔太食得辣嘅人如我,都可以品嚐到川菜菜嘅樂趣。值得返轉頭!
2019-02-27
辣子雞