2K
2017-03-04 600 瀏覽
第一次跟著蜜糖豆係屯門搵食,兩口子帶著定春走到功夫點心。嘩,好迫呢,好采有兩張二人迷你檯坐啫。不幸地食食下居然滿座要讓返張檯出黎,您叫我咁多點心點樣放?最好我倒晒落肚即刻埋單走人啦,最憎!叫左 6 個點心 1 湯 1 飯都只係 $180,經濟晚飯。花旗蔘紅棗燉土雞湯,雞湯味濃郁,飲不到花旗蔘、飲不到紅棗味,雞件已浸到鞋烚烚,淨飲湯汁吧。酥皮焗叉燒包,迷你版而且賣相麻麻,吸引力薄弱,雪影叉燒包靚仔好多呢。酥皮焗叉燒包,叉燒餡奀滋滋,薄薄一層搽果醬咩,得嗰兩滴真係使我黑晒面,多點餡就更好味道啦!外層菠蘿包甜甜帶椰子味,蠔汁叉燒略肥,大量汁只一丁點肉碎,整體可以的,唔難食。咸水角,唔係即炸的話必定爆油,一按下大量油射出黎,勁可怕!超油咸水角硬食一件,第二件放棄。翡翠叉燒腸,何來翡翠呢?無蔥無菜無芫茜架喎,真係好難捉摸喎!叉腸粒香甜味美,份量合理,粉皮雖厚,好采夠滑不漿口,淋上甜而不濁不澀不咸豉油,正路水平。突然掛住機場翠園迫爆叉腸,叉燒塞嘴仔得滿滿,勁歡喜。薑蔥牛柏葉,輕煙飄飄送上,熱氣迫人新鮮出爐!牛柏葉掛著厚厚芡汁,好燙啊!慢慢瀡入口中,爽爽彈彈,不老不韌剛剛好,無味的牛柏葉搭上濃濃薑蔥

薑蔥牛柏葉,輕煙飄飄送上,熱氣迫人新鮮出爐!牛柏葉掛著厚厚芡汁,好燙啊!慢慢瀡入口中,爽爽彈彈,不老不韌剛剛好,無味的牛柏葉搭上濃濃薑蔥汁液還好,如果有辣椒油就更好。

鮮蟹粉小籠包,段隻計,叫兩隻試試。沾點醋降降溫即時啪入口,一咬爆漿肉汁澎湃,微腥的蟹粉帶著濃郁砂糖味湯汁,一般水準,一試無妨,再試悽涼。

古法潮州粉果,勁油粉果立立令。餡料中加入少少蔥少少芫茜免強頂得住,我食唔到的。葛、肉、花生,不太喜歡。只有大埔新明發既粉果才能使我滿意,全港最好味。

豉汁排骨飯,有趣的豆角排骨飯,新奇配搭。豉油咸味比甜味強得多,怪怪的。飯粒都夠乾爽,排骨肉多骨少又不肥大愛。

因為豉油有點偏咸,所以要跟香甜排骨齊齊食先能中和一下。排骨食晒,剩低既飯都要放棄,整體合格,入得口。
花旗蔘紅棗燉土雞湯
酥皮焗叉燒包