2020-01-20 681 瀏覽
其實出面有好多食石板燒牛既地方,佢地既賣點多數都係大件夾抵食,幾十蚊有大舊肉。但屯門依間黃店唔同,佢係賣靚牛。今日我早收工就早去,差唔多6點就開餐,做左佢第一枱客。本身想試下佢個鰻魚飯,但諗諗下佢招牌菜係石板燒,唔試又好傻,所以我同我朋友都揀左石板燒。我自己就揀左牛小排,另外店員就推介左封門柳,佢話出面好少有得食,叫我地試下,咁我地就叫左。封門柳其實係牛橫隔膜肌肉,每隻牛都係得一舊,唔怪得話出面少有。上菜既時候,店員話深色既係封門柳,淺色既係牛小排,影左幾張相之後就拿拿臨開始燒。十幾蚊一小片既牛肉真係唔同,唔係要令你飽,係要令你食品質。封門柳食入口,肉味極濃,油花少,鐘意有口感既就要叫下。依塊肉我個人認為每邊燒五六秒就夠,熟度岩岩好,唔會太老。另外既牛小排都唔可以睇少,見到佢油脂都幾豐富,所以每邊我煎左兩秒左右,將佢既油花煎香佢就夠。一放入口就未個即溶,但都十分幾嫩口。依個套餐仲有鹽燒三文魚腩邊送,佢都燒得唔錯,燒到個魚香好出。想試燒靚肉既就應該來依到啦!支持下黃店!

但屯門依間黃店唔同,佢係賣靚牛。

想試燒靚肉既就應該來依到啦!
支持下黃店!