2016-04-18 350 瀏覽
今日放工就約同事一齊去食放題,有朋友介紹過呢間餐廳,但係本身唔係放題形式,而係以居酒屋形成經營,相信因為樓上舖生意難做,不過轉形之後,生意可能有好轉?因為星期四夜晚都有唔少人啊~價錢唔算太貴,不過食物同野飲嘅選擇就相對地少啲,飲品只有啤酒、汽水同熱菊花蜜,要自己去雪櫃到拎嘅放題必嗌同第一樣嗌先嘅就係刺身!!種類唔多,但係勝在魚生質量幾好,厚切嘅三文魚,口感非常嫩滑肥美,絕對唔係嗰啲薄切三文魚可以比得上。而另外一個必嗌嘅係牡丹蝦,手掌心咁大隻嘅牡丹蝦,肉質鮮美,仲好有彈性,大讚! 其他魚生嘅品質都唔錯,可以不停encore~~除咗刺身,緊係要睇埋壽司同手卷有無啲咩特別野啦,竟然發現有海膽手卷!! 海膽就中規中矩,無咩特別,略厭紫菜唔係脆身,應該係趁啲飯仲係熱嘅時候包,所以紫菜變得煙韌黏牙。食完凍野嘅頭盤,就係食熱食嘅時候,一系列嘅炸物都必嗌嘅野喇,相比起吉列炸大蝦,我更加鍾意大蝦天婦羅嘅口感,炸到脆脆薄薄,點點清甜嘅醬油汁,口感味道都好豐富,不過如果嗰醬油入面有啲白蘿蔔蓉就會好啲喇~另一個炸物 — 軟殼蟹天婦羅都係推介食品,炸到脆脆嘅外殼,中間有少少嘅蟹肉,連埋個醬油食,炸粉都仲可以保持
?因為星期四夜晚都有唔少人啊~
牡丹蝦
~~
海膽手卷
吉列炸大蝦
軟殼蟹天婦羅
另一個炸物 — 軟殼蟹天婦羅都係推介食品,炸到脆脆嘅外殼,中間有少少嘅蟹肉,連埋個醬油食,炸粉都仲可以保持到脆身
汁燒一品牛扒
本身對呢個汁燒一品牛扒期望不大,但係反而有驚喜
,一碟薄薄又切成一細塊嘅牛扒,中間雖然無粉紅色嘅肉,但係竟然係出奇地淋
,而且鹹鹹甜甜嘅燒汁可以襯托到牛肉嘅味道~~
香草燒羊架
身為羊肉愛好者,又點可以唔嗌個香草燒羊架
?呢個羊架燒得啱啱好,同汁燒牛扒一樣,肉質都好淋,而且咬開仲可以見到微微嘅粉紅色,有淡淡嘅羊肉味(再濃啲就好喇~)。連接住骨嘅筋同脂肪,先係羊架嘅精粹,嗰個部位嘅羊味特別濃郁
~~
鹽燒三文魚頭 & 蒲燒鰻魚
跟住上嘅就係燒魚類,鹽燒三文魚頭蒲燒鰻魚,前者肉質嫩滑,再唧上檸檬汁去除腥味,所以唔覺得腥
;但後者就有啲腥味,所以我食咗一舊就無再食喇
香橙焗銀鱈魚
香橙焗銀鱈魚
最後一樣係出於好奇心底下而叫嘅香橙焗銀鱈魚,上面有類似白汁嘅汁,跟住有一片熱嘅香橙,最底就有鱈魚塊,味道好特別
,唔係兩者唔夾好難食,但係又唔係配合得好,好好食,所以係試得過,不過就未必會再嗌
.....
整體上來講,由於前身係居酒屋嘅關係,食物質素比普遍嘅放題好,不過就需要再加多啲選擇,同有甜品或者雪糕就好喇
2016-04-14
牡丹蝦