2017-04-18 2149 瀏覽
今次自助餐的主題係食蟹, 岩晒我, 所以睇到有推廣(呢度有8折) 所以立即訂位.尋日七點準時到, 安排坐卡位, 好舒服.  但侍應唔醒目, 帶了位就走了, 要叫先過來倒水,先掃海鮮冷盤, 蟹腳, 蠔, 龍蝦, 蝦, 螺, 青口, 前後應該食了3 輪, 食了都飽了一半.第一輪的蟹腳, 幼到好似牙籤甘 (可能係拎剩的), 見到都唔想夾, 之後的較粗了, 亦鮮味.蝦, 青口, 蠔, 螺, 都好食.龍蝦最差, 無乜味的, (之後出的龍蝦鉗一樣都係無味的, 唔知點可以整到無味).蠔, 每次只限拎3隻, 想食多就要行多幾轉 (好彩尋晚唔多人, 七成滿, 要拎都好快).美國蠔, 鮮味好食,  法國蠔, 細到呢, 青口都太過佢, (大約係一隻青口切兩片甘薄身)熟食以蟹為主題, 包括有蟹肉灌湯餃, 粉絲蟹煲, 西式蟹飯, 星加坡炒蟹, 蒸蟹飯, 燒麵包蟹, 每款都各有特色.仲有, 煎鵝肝, 帶子/海膽刺身, 燒牛肉, 燒羊脾,  燒豬頸肉等等,等等, 太多了, 每樣試少少已經飽到郁唔到. 雖然價錢貴了少少, (8折後每人600蚊), 但真係物有所值的.
蝦, 青口, 蠔, 螺, 都好食.
美國蠔, 鮮味好食,

題外話/補充資料: 龍蝦無味的, 甚至其中一隻有壞的感覺, 希望餐廳注意下品質. 拎蠔每次限三隻, 我們三人去, 朋友排幾輪幫我們拎埋, 但佢排到第三碟時(係排隊拎的). 開蠔的人話佢拎得太多, 話俾了排佢後面的其他人先再俾佢, 我覺得甘樣講非常不禮貌 (事實真係俾了排後面的人先...)
2017-04-17
生日