2017-03-08 117 瀏覽
得知佢哋最近推出咗韓式素菜,呢日就嚟試試。聽講呢個素食系列入面嘅食材係同肉類分開處理,對於因為某啲原因而要食全素嘅人嚟講可謂照顧周到。雖然我唔係素食者,但偶爾都會特登食多啲蔬菜,感覺好似健康啲咁。嶺峰狀態,餐牌寫係羽衣甘藍加鮮菠蘿、薄荷葉同意大利Panna礦泉水混合打碎而成嘅飲品,上面就用咗杞子同韓薑做裝飾。呢款飲品有1.0、2.0同3.0三種選擇,代表羽衣甘藍嘅含量,1.0係最輕,3.0係最濃。呢次我哋分別叫咗1.0同3.0,前者嘅味道輕巧,當中有微酸嘅菠蘿味,對一般人嚟講較易接受。後者就草香味突出,薄荷葉令佢更加清爽。飲品入面有大量打碎咗嘅羽衣甘藍,入口卻軟綿,飲落順喉又唔甜,對於注重健康人士嚟講感覺唔錯。我對呢份韓式甜辣素炸雞都幾期待,實物用杏仁片、青瓜絲、黑白芝麻同紫牛油生菜伴碟,賣相幾吸引。到底素炸雞會係乜嘢樣?將佢咬開之後發現原來係用豆卜包住素肉炸成,外微脆入面又有啲肉汁,的確好似晌度食緊雞肉咁。外層沾滿甜甜辣辣嘅韓式甜辣醬,加上伴碟嘅食材,整體既有咬口又惹味,差啲唔記得咗佢其實係素食嚟。除咗素食,我哋仲試咗其他嘢。韓式牛肉炒粉絲,一向鍾意韓式粉絲嘅彈牙口感,加埋牛肉片、香

嶺峰狀態

韓式甜辣素炸雞

除咗素食,我哋仲試咗其他嘢。
韓式牛肉炒粉絲
韓式牛肉炒粉絲,一向鍾意韓式粉絲嘅彈牙口感,加埋牛肉片、香菇絲同洋蔥絲等等炒成,同埋用豆苗點綴,鹹甜味足,又唔會太重負擔。
紫菜三文魚拌飯
紫菜三文魚拌飯,拎到嚟嗰陣只係見到一大堆紫菜絲,帶上一併送嚟嘅膠手套後,用雙手翻幾翻,就見到入面原來仲有三文魚鬆、漬蘿蔔碎同白芝麻等等。
紫菜三文魚拌飯
自己將所有材料撈勻嗰陣,雙手仍然感到米飯嘅溫度,同埋傳嚟陣陣麻油香,之後就將佢搓成一個個小小嘅飯糰,咁樣DIY都幾好玩有趣。