2021-05-24 332 瀏覽
中午經過厚福街,決定喺度搵間餐廳食個lunch。最後都係要靠Openrice帶路,先至會搵到一間咁特別嘅日式餐廳,Mo Mo Kushiage 佢哋嘅主打係串揚,香港應該唔係好多地方食到,既然而家冇得去日本就不如喺香港試吓啦。餐廳以居酒屋格局,面積不大,枱子排得密密,木枱木燈,木凳夠大張坐得好舒服。細心一看店主應該好鍾意 figure, 成間居酒屋都被細細粒的figures 包圍着, 有理由相信店主係一位女性。餐牌都印得好靚,圖文並茂,有食物原圖和炸後的模樣,好細心喎!Lunch set 價錢合理幾十蚊都有交易,可選擇茶漬飯,蕎麥麵,烏冬等。串揚海鮮定食 $148店員將定食奉上,感覺分量十足,每份餐也配上自家製醬汁「紅酒酸汁」和兩種味噌醬(辣與不辣)定食包括松葉蟹腳2串,日本本帶子2串,日本鯡魚子昆布1串、醃蘿蔔、麵豉湯、芝麻醬沙律、茶漬飯「串揚」內置來自關西,同炸天婦羅一樣好考大廚嘅功力,客人最怕吃落去成口油。見到面前件件炸物皮薄,色澤金黃,入口完全唔覺得油膩,松葉蟹同埋帶子用嚟炸我係覺得有啲嘥料,因為突出唔到個鮮味,但係兩樣海鮮點咗紅酒酸汁後,香味提介起來,而且酸汁可以減低油膩感,
中午經過厚福街,決定喺度搵間餐廳食個lunch。

串揚海鮮定食 $148

定食包括

見到面前件件炸物皮薄,色澤金黃,入口完全唔覺得油膩,松葉蟹同埋帶子用嚟炸我係覺得有啲嘥料,因為突出唔到個鮮味,但係兩樣海鮮點咗紅酒酸汁後,香味提介起來,而且酸汁可以減低油膩感,令人可以一串一串咁你吃到停唔到口。
另外

「茶漬飯」有驚喜喎,見到飯面鋪滿白飯魚,令到成碗飯增添左一絲絲嘅鮮味。

我揀咗「串揚雞肉定食」 $88
日本華味鳥雞胸肉各一串,配上四款日式醬汁「梅醬,芥末,明太子,芝士」
配凍蕎麥麵

雖然係用上雞胸肉,但是炸雞入口有彈性完全唔鞋口, 加上不同嘅醬汁,好似食緊四樣唔同嘅食物咁,我個人十分喜歡酸甜甜嘅梅醬,味道好清新;明太子醬都唔錯有少少辣好開胃。

「凍蕎麥麵」加蔥花、鵪鶉蛋和醬汁撈勻,入口冰涼,麵質爽口,清新好吃啊!

限時優惠,只要在FB /IG like Mo Mo 餐廳,就可以 $1 串串掦,超抵,絕對沒有不like 的理由。

曰本蠔、半熟玉子、蘆筍、蝦餅三文魚籽各一串
雖然係一蚊雞但完全唔會偷工減料,
「蝦餅三文魚籽」又靚又好食,蝦餅入口超級彈牙,三文魚子卜卜脆,真係好正!

「炸蘆筍」炸粉都好薄、蘆筍清脆爽口

「半熟蛋」師傅炸功一流,雞蛋仲係流心㗎

「日本蠔」反而冇乜特別

估唔到盲舂舂上咗去試新野,會有咁好嘅體驗,感覺食咗好多炸嘢但係又唔覺得熱氣,好神奇!
真心推介非一般的「串掦」體驗

2021-05-18