2018-10-23 3345 瀏覽
同親友原打算嚟美麗華地庫嘅「Fiat Caffe」食意大利菜,點知原來「Fiat Caffe」已經無咗,確實有點可惜,因為佢哋嘅出品真喺唔錯喎,可見做飲食都真喺唔易。取而代之,變身為一間賣越南菜嘅「Madam Saigon」,越南菜都啱我哋喎!餐廳採半開放形式,所以,部份4人枱就挨近出商場大堂。而內裡嘅裝修就走摩登路線,配上柔和燈光,但就不失越南風情,例如餐椅用上藤椅背,餐廳尾一幅巨型牆畫,正正喺帶上越南斗笠嘅少女。最稱心喺啲枱櫈排得唔逼,配合柔和燈光,讓人坐得舒服。不過,講到斗笠呢樣咁越南代表性嘅服飾,晌餐廳另一邊嘅卡位,就以斗笠為主,掛滿整幅牆,唔同顏色、唔同花款、唔同大細,喺餐廳嘅打卡位。餐牌一大張過底面兩版,因為喺熨膠面,有少少反光,希望大家都睇得清楚。菜式嘅種類就分為小食、沙律、米紙卷、鍋類、燒烤、湯類、小菜、素食、飯麵、湯河、凍檬、甜品、啤酒及多款冷熱特飲。數數吓,食物嘅種類都超過80多款,而飲品亦眼見選擇甚多且富特色,。越式黃金豆腐 $68餐牌標明喺一客6件,童叟無欺,底下仲有啲炸芋絲墊底,其實我都唔喺好知點為只「越式」,一心諗住會唔會喺香茅味呢?一小鉢炸豆腐粒,炸得色澤
餐廳採半開放形式,所以,部份4人枱就挨近出商場大堂。
,而飲品亦眼見選擇甚多且富特色,。
越式黃金豆腐 $68

一小鉢炸豆腐粒,炸得色澤金黃均勻,入口外脆內軟,裡面嘅豆腐真喺好軟滑。至於味道喺點?入口覺得主要喺淮鹽味,感覺有啲似細個晌快餐店食炸雞翼,嗰時喺興灑淮鹽嘅。整體食味唔錯,不過,好食就好食,但跟我期待嘅「越式」有啲落差,哈哈!
越式黃金豆腐
越式黃金豆腐
火車頭湯河粉 $108

湯河類有眾多選擇,揀「火車頭」純粹覺得佢夠代表性,像大多數越南店嘅慣例,除河粉,仲可揀金邊粉或檬粉。
叫得火車頭就梗喺大陣容啦,底下唔只滑溜嘅河粉多,仲有齊生牛肉、牛腩片、牛根丸、牛筋、牛栢葉,而且,樣樣都打孖上,啱晒一碗兩個人「些牙」,再者,用料不賴,生牛肉好嫩滑,牛腩片鬆化有肉香,牛丸彈牙,更有種好似安格斯嘅肉味添,牛筋炆又腍又滑,牛栢葉就好爽口。此外,個牛骨湯底都超正,濃而不膩,深而不濁
順化鮮茄牛腩煲 $118

親友九月先去過一趟越南中部,包括蜆港及會安,但就正正無去順化,呢一道順化鮮茄牛腩煲會唔會俾到啲慰藉佢呢?
而鍋類食品都可以另配白飯(+$14)、蝦片或鍋巴(+$20)、蒜蓉牛油法包或印度薄餅(+$42),配鍋巴我哋就覺得夾得嚟又有特色。
咪睇佢一小鍋,又只喺得半滿,其實牛腩嘅份量真喺唔少,但最緊要炆得夠正,啲牛腩咬落好鬆化,既有肉香,又帶點脂肪,而且,個汁底亦好香濃,配以脆到咔咔聲嘅鍋巴,食得過癮
順化鮮茄牛腩煲
順化鮮茄牛腩煲
椰青糕(6件)$38

暫時所見,甜品只得4款,當中,以椰青糕最感興趣,一來印象中未試過,二來以椰青做甜品,預期唔會差得去邊。
啲椰青糕做得好的骰,以花同葉作成外型,入口確喺滿滿清甜嘅椰青味,底下仲有少少椰青肉添,而口感,極似大菜糕一類。加片大葉墊底做襯托,令成碟甜點都唔會過於單調。
椰青糕
總結一下,餐廳嘅環境好,食物有水準,以尖沙咀而言,定價亦唔算高,難得呢度較靜侷方便傾偈嘛!服務亦好到位,添水、換碟都做足,印象最深,喺前枱做接待位靚女,直頭好似喺餐廳公關咁,知我影相,特意話我知有幅「斗笠牆」,否則都錯過呢個打卡位呀!