其實Monday唔一定係blue既,呢日反工做做下野,又比個同事燒,佢話有frd同佢講,tst有間草莓西瓜蛋糕好吸引,撩我收工同佢一齊去食 LIFETASTIC... 💕入面點架?打卡cafe最緊要係個裝修夠grand同食物夠靚又好味。呢度既design以金屬同木為主,牆身既金屬條條,一直延伸到天花板,再去到另一面既牆身,即刻加左幾分氣派,空間感都好好。座位主要分左3 type,有稍高bar枱位,想一個人靜靜地食件cake聽下歌都幾好;仲有for姐妹淘既圓枱 and normal餐枱。💕有咩食呢?我地叫左個Lifetastic Cake Set or Two ($248),可以揀4件蛋糕加2杯飲品,如果轉smoothie or popolo tea就要加$28,計落會抵過散叫架。🥰我地叫左呢啲~~~~🍉草莓西瓜蛋糕呢一件係餐廳最最最出名既草莓西瓜蛋糕,但我地有d驚士多啤梨會酸。好彩staff主動過黎介紹,話係用左韓國士多啤梨,每粒都精挑細選過,叫我地可以放心trytry。入口又真係幾甜wo,size都唔細添丫,蛋糕中間仲有大大片馬來西亞西瓜,多汁爽甜,真係無諗過士多啤梨同西瓜可以咁ma

💕入面點架?

💕有咩食呢?
CAKE  SET  FOR  2

🥰我地叫左呢啲~~~~

🍉草莓西瓜蛋糕
入口又真係幾甜wo,size都唔細添丫,蛋糕中間仲有大大片馬來西亞西瓜,多汁爽甜,真係無諗過士多啤梨同西瓜可以咁match!

🧀無花果芝士竹炭蛋糕 (Seasonal)
呢一件就係seasonal餐牌揾到既(另外仲有藍莓竹炭蛋糕),呢件既芝士味比較濃郁,部份芝士仲混入左竹炭,頂底既蛋糕部分都有竹炭成分架,其實炭係咩味呢?我就會覺得佢似係煙燻既味道,同無花果、芝士配合,互相配合到。

🌹荔枝玫瑰蛋糕
一層一層食落去,係荔枝同玫瑰的味道相互交織著,有玫瑰花香既忌廉,忌廉方面都幾輕身,空氣感幾好,唔會好滯既,忌廉中間仲有粒粒爽甜既荔枝果肉。
而蛋糕既部分,就食到好細粒既杏仁碎,杏仁味相當濃,加上咬到一粒粒咁,幾有口感。

🌱斑蘭紫糯米蛋糕
呢一件斑蘭紫糯米蛋糕,令我聯想起泰國菜中既芒果糯米飯,同埋新加坡既斑蘭蛋糕,呢2隻味交錯咁出現,一時食到好香好清新既斑蘭葉既味道,一時又有紫糯米可以咬下,呢個配搭相當有創意。

🍼鮮奶咖啡
朋友本身好中意食咖啡,但又怕咖啡會酸會苦,所以就叫左最輕鬆既鮮奶咖啡。佢話呢杯咖啡入口順滑,甜度都剛剛好,有滿滿既咖啡香味。

🍫伯爵茶朱古力鮮奶
而我就叫左伯爵茶朱古力鮮奶,餐廳加入左伯爵茶茶葉係係朱古力鮮奶,飲落去會飲到伯爵茶既香味,適逢伯爵茶係英式茶之中,算係淡d既一種,唔會同濃厚既朱古力搶風頭,而有帶黎更好既層次感。

💕總結
我地2個都覺得呢個草莓西瓜真心正,第一次食用西瓜整既蛋糕,味道幾清新。感受到每款蛋糕既材料配搭都經過悉心鑽研,係用心誠意對待食材既餐廳,環境又夠靚,岩哂同姐妹淘傾下計selfie下。
2019-03-18
CAKE  SET  FOR  2