2022-06-29 346 瀏覽
同朋友去「九龍公園」探索神秘恐龍BB,迷宮種滿了很多靚靚嘅賞葉植物同豔麗時花,打完卡,又係時候食晏。選了冠華中心地下呢間設有室內及戶外座位嘅酒吧餐廳,開放式門面,配以一室紅黑及灰藍裝潢,色澤沉穩,格調高雅。餐廳以一系列精美意大利菜作招徠,除了主食、薄餅、意粉及意大利飯外,還有時令生蠔、海鮮拼盤、串燒、甜點及各式酒水等供應。我哋點咗炸魚薯條同香煎挪威三文魚。炸魚薯條 ($148)  炸魚份量不少,足足有成 5 件,外層嘅粉漿唔厚,食落超脆口。魚肉雪白,結實不韌,而且肉質好嫩滑,入口豐盈多汁。薯條水準亦不俗,炸至金黃色,薯肉香甜綿密,蘸點茄醬同吃,十分滋味。香煎挪威三文魚 ($208)  魚扒嘅賣相好吸引,有手掌般長,而且好厚肉地。外皮煎至微脆,入口帶點油香。魚肉只係輕輕調過味,肉質細嫩,加上火候控制得宜,啱啱夠熟就上碟,所以每一啖都超級滑。伴吃嘅配菜也不欺場,有玉米筍、紫椰菜花、法邊豆、小米飯、薯仔、甘筍等,好豐富,有口感之餘,亦令整體味道大大提升。
我哋點咗炸魚薯條同香煎挪威三文魚。