被華爾街日報評為巴黎最好食嘅牛角包Gontean Cherrier2019年係尖沙咀K11 Musea 開設香港第一間分店,GC係2010年法國開創首間分店之後係九年間已經係日本、首爾、新加坡、澳洲等地方迅速擴展,係全球開設超過 50 間分店,當中主打既牛角包一日銷售量可以賣到1,000個。今次呢間香港GC分做4個區域,分別係麵包店、餐廳、Coffee Corner同自設既開放式麵包工場,設有開放式廚房,邊排隊可以睇到師傅整麵包之餘,仲聞到新鮮出爐嘅麵包香味,而且可以睇準新鮮出爐時間即刻夾走新鮮既麵包。除咗有人氣口味之外,好似抹茶、亞麻籽、原味、芝士火腿、朱古力杏仁,仲有香港限定嘅蛋白霜紅桑苺牛角包。除咗麵包都有好多款法式甜品同咖啡,好似雲呢拿焦糖法式凍餅、開心果焦糖凍餅,而且仲有提供熱食同飲品嘅Cafe同餐廳。-排隊當日係星期日,下晝嚟到見到一條人龍大概有10個人,以為要排好耐好似bakehouse,但人龍去得好快,可能因為依間係大家揀好咗去俾錢,而bakehouse係去到先揀,所以排咗幾分鐘就去到cashier。另外一提GC有小小立食區既位置,如果想買完即刻食唔想去CAFE或者餐廳

排隊
另外一提GC有小小立食區既位置,如果想買完即刻食唔想去CAFE或者餐廳可以一試,不過記得保持社交距離!
1️⃣ 原味牛角包 💰24(👅: 9/10)

呢個牛角包可以咁出名,因為製作方法一絲不苟,師傅用上法國麵粉同牛油製成麵糰,令牛角包角係烤焗過後有濃濃牛油香,而且會用急速冷凍麵糰技術令麵糰發酵3-4個鐘,令麵糰內部保持鬆軟度,最後加上蛋漿,放入攝氏170°C既焗爐焗20分鐘就完成,而且師傅會調校室內溫度保持20°C左右,令到麵糰保持濕潤。
原味牛角包

未食落去個刻已經知同其他croissant有分別,從外觀睇到已經係好有層次口感,
每層分明而且超薄嘅酥皮,咬落去一定係酥脆既牛角包,烘到係平均既金黃色,完全無油令令,賣相一定係我見過最靚既牛角包。

牛角包咬落外層非常酥脆,內層鬆軟,質感輕盈但係口感有層次,牛油味有小小但唔算好勁,夠乾身,唔似平時牛角包好油又濕,內餡既蜂巢位就唔算平均,
不過感覺係要即場買即場食,如果買到返屋企應該就冇咁酥脆。
2️⃣ 朱古力杏仁牛角包💰32(👅: 9.5/10)
朱古力杏仁牛角包

上述所講既牛角包質感依然係度,本身無特別期望不過朱古力杏仁同牛角包出奇地夾,牛角包表面有好多杏仁片同糖霜,杏仁片份量幾多,杏仁就係包既內餡。表面既杏仁片食落好香脆,同入面既杏仁餡裡應內合,杏仁味夠濃郁,不過味道就會比較甜D,同因為有內餡所以偏濕,不過對我黎講口感同味道都有驚喜,而且食落唔咁膩,會比起原味牛角包更加想ENCORE。

如果本身鍾意食杏仁或者朱古力,或者鍾意食甜D既,會更加推介呢個口味比起原味,如果淨係想食酥皮既口感同多小小牛油香就食原味會好D。

🌟不論係bakehouse定係GC既牛角包都係好好食,各有千秋,但以易買既程度我一定會揀GC,因為呢家次次次經過bakehouse都見到最少20人既人龍,有時更甚有40-50人,要等成10幾20分鐘仲要唔知排到去買唔買到,但GC既人龍5分鐘內就排到,而且有工場,牛角包從不缺貨,淨係呢點已經滿足到我想食好食既牛角包既想法。
如果下次我會試紅桑苺牛角包、scone、法式焦糖奶油酥、蘋果批。
快速總結:
原味牛角包: GC牛油味較重,Bakehouse內餡層次多D,做法傳統D
價錢Bakehouse > GC
想食非傳說口味既牛角包 > GC
唔想排咁耐想食牛角包 > GC
想食牛角包+Scone > GC
想食牛角包+葡撻 > Bakehouse
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $56 (服務費: NA)
2021-02-14
原味牛角包