2021-11-18 1727 瀏覽
看到宣傳話Cobo House呢個月menu係 Italian x Asian,之前一直想試下呢間餐廳,所以book咗枱去食,叫了八道菜的full experience。第一道係三種不同顏色的意大利蕃茄,侍應建議由淡至濃食,分別配搭的醃檸檬醬、焦糖橄欖醬以及日本うまみ醬,分別帶來酸、甜、鹹的味道,即使係咁,都不改蕃茄清新的味道。第二道是pane carasau,意大利的長扁身的薄餅,上面鋪滿混合了青醬的mascarpone cheese,是常用於tiramisu同cheese cake,味道濃郁,另有魚子醬、無花果,以及無花果汁整成的圓珠。無花果為整道偏鹹的前菜增加一點酸甜的味道,不過個人覺得味道仍然偏濃。第三道是北海道帶子,中間有一小片的意大利豬背油Lardo,食到帶子鮮味之餘,仲有淡淡油香,頂層的小椰菜經焦糖化處理,為整道菜帶來脆脆的口感,一流。不得不提當然是旁邊的卡邦尼泡沫,用蛋黃、意大利bacon、羊奶芝士、瑤柱高湯整成,泡沫上灑上了昆布粉,味道幾濃的,建議先試一啖無醬的帶子,然後再連醬,就會食到分別。第四道是arancini,意大利的飯團,一般做法係喺飯團內加芝士、肉醬等,但

第四道是arancini,意大利的飯團,一般做法係喺飯團內加芝士、肉醬等,但今次大廚將飯團壓成飯餅,面頭有乾的菇片和冬菇粉,以及青瓜粒,配兩款醬,橙色的是XO醬,飯餅點呢個食,完全似食煎燶咗的蘿白糕咁,個人prefer另一款白色的tzatziki醬,用青瓜同檸檬整的乳酪醬,夾返本身偏鹹的飯餅食,味道清新啲。

接住出場的係較多汁的raviolo,雲吞皮用墨汁整成,餡係鱈場蟹肉和膏。Raviolo上面係生的羅馬生菜,底係發酵過,味道較酸的羅馬生菜。平時食蟹會點蟹醋提升鮮味,今次就靠呢種發酵羅馬生菜的酸味來吊味,酸味唔算強烈,但依然有啲蓋過了蟹肉的味道,唔太能做到提鮮效果。

嚟到中後段,係時候嚟啲主食,今次係semini pasta,即係米狀意粉,配上幾片油香勁濃的劍魚腩薄片,怕太漏,可以以車厘茄的酸味中和一下,怕成碟嘢淋糍糍,面頭嗰片炸脆咗的菜心就可以增加返口感。

主菜加了$180,由牛仔肉升級為A3和牛西冷,火喉一流,另配上一片中拖羅。醬汁有三款,包括白甘筍puree、日本白豉油,仲有青色的gel,由青提子和酸豆製成,味道較甜。原本菜式以牛仔肉為主,油分低,所以會配上一片中拖羅 balance 返,但由於我加咗錢要和牛,結果兩者夾埋有啲太油了,可能唔加錢要和牛的整體感覺會較好。另外擺盤嚟講,呢一碟最失色,好似趕住上菜咁放埋啲嘢一齊,有啲扣分。

最後甜品有兩款,infuse咗港式檸茶味道的巴巴蛋糕,第一次食呢種甜品,咬落去入面充滿住水份,感覺就係浸咗喺檸茶入面的蛋糕仔咁,十分有趣,雪糕係burrata cheese,奶味非常濃郁,剛好與巴巴蛋糕的清新相映成趣。

另一款甜品係以espresso整成的泡狀物體,要一啖連埋底下的鳥結糖同斑蘭葉一齊啜入個咀,個泡就會喺嘴內爆開,混合三種味道,以espresso的苦味最搶,但慢慢斑蘭葉的香會散喺口中,鳥結的甜亦會稍為中和苦味,會感受到變化過程。

八道菜$1480,價錢算合理,水係好似茶位咁計,飲幾多枝sparkling都係同一價錢,餐廳環境幾舒適,侍應反應快亦有禮貌,整體體驗係唔錯,下次想喺日頭嚟,可以清楚望住維港景應該會食得仲開心。
2021-09-23