2016-11-06 13932 瀏覽
朋友希望去一個新地方食蠔,最後揀了Ambrosia! 餐廳安排窗邊的sofa位,8點正,180度維港夜景加幻彩詠香江,perfect! Captain 細心介紹每款蠔的特性,最終選了6款 蠔癡朋友首輪攻擊,每人6隻生蠔,他們再encore3隻Gillardeau 唔同附近酒店,每人一碟。蠔新鮮肥美,但美中不足略嫌有少少蠔殼 入正題,Chef Dinner Menu 內的三款主菜朋友都想食,就叫哂for sharing 我同Mr Bean一樣唔鍾意Beef tartar, 但這裡的Tuna fish tartar好正 南瓜湯好濃南瓜味,但朋友覺得cream可以唔駛咁慷慨 朋友認為意粉略硬身左少少,我覺得幾煙「un」 可能Captain見我地咁鍾意哋食生蠔,冇問我地要幾成熟 甜品朱古力味濃但不膩,甜度剛剛好 琴師選擇的老歌不錯,但朋友不斷投訴彈得too rigid,no feelings,too surprising ,music out of bombardment (PS 這位朋友是鋼琴高手),而我只認為琴聲可以細d以免阻礙傾計
朋友希望去一個新地方食蠔,最後揀了Ambrosia!
Captain 細心介紹每款蠔的特性,最終選了6款

南瓜湯好濃南瓜味,但朋友覺得cream可以唔駛咁慷慨
Pumpkin  soap
朋友認為意粉略硬身左少少,我覺得幾煙「un」
可能Captain見我地咁鍾意哋食生蠔,冇問我地要幾成熟

甜品朱古力味濃但不膩,甜度剛剛好
Chocolate  Parline
琴師選擇的老歌不錯