2008-06-02 11 瀏覽
當知道台灣鼎泰豐喺尖沙咀有直營店後, 翌日就即刻去幫襯. 打開個餐牌俾裏面既價錢嚇了一跳, 嘩咗一聲, 唔係抵食果隻, 既然嚟到就要試吓啦. 小籠包係當然之選必食既, 可惜只得6隻, 實咗太少勒! 多番2隻都好吖. 可能先入為主, 同喺台灣食既掙緊啲, 但都唔錯. 蟹粉小籠包入口真係有啲腥味, (個侍應已經提示咗,要趁熱食, 如果唔係會腥) 係咪有腥味即係代表用料新鮮呢? 我都搞唔清楚. 其他食物份量都唔多, 味道亦不過不失. 值得一讚係, 果度既侍應招呼一流, 熱情加笑容集於一身, 態度非常好, 由於侍應太多, 所以你一叫佢地就馬上到, 唔同其他店舖等極都未到. 但我覺得果度既侍應似乎多咗啲, 有需要咁多咩? 請少啲, 食物價錢收平啲, 做到價錢大眾化, 未可以俾多啲唔同階層既人嚟幫襯囉. 可能佢哋老闆想促進多啲就業機會俾有需要既人. 我哋4個人食咗差唔多4百蚊, 係未飽果隻, 如果間舖唔係開喺尖沙咀區? 又唔係請咁多侍應既話? 會唔會改寫個 (餐牌)呢?

• 鮮蝦餛飩
  • 小籠包