平時晚市去食廚師發板料理行行哋都要八百至一千蚊落樓。今次我哋就試下午市嘅廚師發辦,又睇下質素,價錢又點?叫左個廚師精選壽司12貫,午餐黎講就夠曬飽㗎喇。價錢係三百六十蚊加一,相比起晚市,價錢起碼平咗一半咁多。 套餐亦包括咗茶碗蒸同埋沙律。茶碗蒸嘅蒸蛋好滑好重香菇味。 沙律好新鮮。我幾鍾意佢紅紅哋色呢個醬汁,酸酸地,有少少醋味同生果味,好開胃。右口魚: 爽口較有黏口感,少根有咬口。魚味淡淡加上酸汁增加層次。真鯛: 口感較軟淋,鮮甜味不錯,越咬越出味。帶子: 切得相當特別,加左柚子醋,入口爽嫩,更鮮甜可口。深海池魚: 個人幾喜歡深海池魚,肉質超級爽口,味鮮甜而重,咀嚼時間軟短。牡丹蝦: 蝦肉超爽彈牙,黏度高。第一口味道鮮甜,之後芥末味,再有芝麻味滲出嚟, 層次分明。金目鯛: 肉質較實而韌帶,味甘中帶甜。赤貝: 爽口彈牙度高,十分可口,鮮中帶點甘甜。秋刀: 口感柔軟,嫩而不腥,味濃帶葱姜香味。大拖羅: 入口即溶,脂肪度高,味清淡而略帶酸味,筋勁少少。海膽: 用左北海道子海膽。 師傅話唔係好當做,但係食落鮮甜度唔錯帶海膽味,飽滿而不苦。燒拖羅:好香,入口滿溢脂肪出晒黎,油脂感重,肉質燒完略帶微

真鯛: 口感較軟淋,鮮甜味不錯,越咬越出味。
帶子: 切得相當特別,加左柚子醋,入口爽嫩,更鮮甜可口。
金目鯛: 肉質較實而韌帶,味甘中帶甜。
赤貝: 爽口彈牙度高,十分可口,鮮中帶點甘甜。
秋刀: 口感柔軟,嫩而不腥,味濃帶葱姜香味。
大拖羅: 入口即溶,脂肪度高,味清淡而略帶酸味,筋勁少少。

燒拖羅:
好香,入口滿溢脂肪出晒黎,油脂感重,肉質燒完略帶微酸,口感帶筋勁。

懷生油漬:味濃帶藥材味
最後仲有櫻花蝦三文魚子飯:三文魚子相當飽滿,櫻花味酥炸好香好鬆化,增加口感。飯帶柚子香味。

稻庭烏冬: 幼身而帶口感彈性。湯底較清。

總括嚟講個人覺得呢餐係超級相當之抵食。四百蚊食到咁多款壽司,仲食到飽飽。而且質素相當之高,不下於由日本廚師負責嘅餐廳,本人超級推薦。
  • 壽司精選12貫