2019-12-23 4793 瀏覽
近日好多酒店buffet同信用咭合作做好多優惠,適逢慶祝紀念日既日子,特別簡左半島酒店Verandah 既dinner buffet 來慶祝一番。其實呢間餐廳,我已經來過數次,但每次再來,都會充滿期待同喜悅。因為無論餐廳既格調,裝修,氣氛,食物質素,服務態度,什至每一件餐俱,都係六星級既水準,令人難忘。前菜: 白酒煮藍青口一個小熱煱上,青口帶有酒既清甜味刺身: 帶子完隻厚肉鮮甜甜蝦細細隻,不過都新鮮好味三文魚厚度切得剛好,非常肥美冷盤:帶子雖然大隻彈牙,但有點點雪味龍蝦已開邊,非常容易食,肉質鮮味長脚蟹已開殼,用刀叉都食到,非常鮮甜,冇雪味鮑魚好淋好入味,細細隻,容易入口,值得再試熱盤: 燒牛肉烤得剛剛好,不會過生,肉質嫩,吾鞋口豬肉扒同樣烤得惹味,肉質不錯炸蝦非常大隻脆口咖哩牛腩煮得好淋好入味黑松露炒雜菌用料好足,松露味極濃湯類:清雞湯沒有什麼特別,反而白汁忌廉湯菌味極濃,入口非常creamy, 一定要試甜品: 種類不算好多,但西餅水準不錯,反而自家製雪糕不能錯過,尤其係passion fruit 味,酸酸甜甜,好有驚喜。今次再訪六星級既環境同食物質素,好似比往年做得更好,呢個接近完

前菜: 白酒煮藍青口
一個小熱煱上,青口帶有酒既清甜味

刺身:
帶子完隻厚肉鮮甜
甜蝦細細隻,不過都新鮮好味
三文魚厚度切得剛好,非常肥美

冷盤:
帶子雖然大隻彈牙,但有點點雪味
龍蝦已開邊,非常容易食,肉質鮮味
長脚蟹已開殼,用刀叉都食到,非常鮮甜,冇雪味
鮑魚好淋好入味,細細隻,容易入口,值得再試

熱盤:
燒牛肉烤得剛剛好,不會過生,肉質嫩,吾鞋口
豬肉扒同樣烤得惹味,肉質不錯
炸蝦非常大隻脆口
咖哩牛腩煮得好淋好入味
黑松露炒雜菌用料好足,松露味極濃

湯類:

甜品:

今次再訪六星級既環境同食物質素,好似比往年做得更好,呢個接近完美既地方,我一定會再來~!!

2019-12-19
  • 甜品