2018-09-09 1081 瀏覽
其實早喺今年年初,就已經聽朋友提過葵涌廣場有間叫「Miss Marble」嘅人氣甜品店,據說店子主打雲石流心戚風蛋糕。喺 Facebook 同 Instagram 睇過啲蛋糕相片,面頭嘅雲石紋超治癒,用嚟打卡呃 like 一流,所以已經即時將店舖放咗喺 wishlist。最近聽朋友講,店子搬咗去尖沙咀山林道,地點更加就腳,所以即刻靜雞雞訂咗個蛋糕,打算同妹頭預祝生日。「雲石流心蛋糕系列」有 4吋mini/6吋/8吋 3 個 size 可供選擇,而口味就有:比利時72% 特濃朱古力、金莎黑朱古力、Twinnings 伯爵茶、炭燒咖啡、伊藤園抹茶牛奶同紫薯牛奶。原來連雲石顏色、蛋糕形狀同蛋糕面嘅裝飾都可以自己揀;顏色除了黑白色,仲有 Tiffany Blue、天空藍、BB 粉同迷人紫等。見人少少,就訂咗個 4吋紫薯牛奶配迷人紫 ($440)。聽說蛋糕係到取前一個鐘頭前先至做,由於比預訂時間早到,所以嚟到時,店員說要請我稍等。趁空檔睇下餅店嘅環境。入面地方不大,但佈置勁 fancy,除了有一大幅粉紅色嘅花牆外,店內仲設有座位供客人等候、用作堂食又或者坐低傾下偈,做法非常窩心。蛋糕做好後,店員
蛋糕做好後,店員先拿出來讓我拍照,然後再在旁邊寫上我要求嘅人名,放進透明的塑膠盒內,再綁上絲帶,賣相一流,感覺超高貴。臨走前,店員還再三囑咐我說:「要盡快吃,以確保入面嘅餡料流心!」本來一早約好妹頭在家等我,但估唔到這個鬼靈精,臨時有事,最後只好將蛋糕放在雪櫃,留到晚上才享用。
雖然雪咗幾個鐘,但係個蛋糕仍然完好無缺,一樣咁靚,令小妮子心花怒放。其實切開時,已經預咗個蛋糕嘅流心程度,無新鮮即食咁澎湃,幸好味道亦不俗。面頭嘅迷人紫雲石紋係由熱溶棉花糖製成,完全沒添加色素,令人吃得放心。蛋糕食落軟綿綿,入面嘅紫薯牛奶係用紫薯蓉製成,真材實料,可以食到濃郁紫薯味,而且唔太甜,配埋蛋糕食,味道超夾。

瀏覽過網頁,原來餅店仲有海鹽芝士奶蓋蛋糕、梳乎厘蛋糕,甚至散水餅等供應,下次小鬼生日,都可以考慮下嚟呢度再訂蛋糕。
2018-09-08