2017-07-04 3492 瀏覽
莆田呢間來自星加坡的福建菜,基本上我已經幫襯佐超過多次,要知道香港貴為美食天堂,餐廳既數量數以萬計,要每日食不同既餐廳,都可以吃上數年,而呢間餐廳可以令我一吃再吃,實有其過人之處,這晚,我就為著它的哆頭蟶節,而再次到訪。不說不知,原來莆田已經進駐尖沙咀,在美麗華商場開了新的分店,地方更方便。餐廳位於商場裡,半開放式的設計,讓餐廳在人流不算多的商場更容易吸引人的注目。在門外等位的時候,不忘喝一杯酸柑水,酸酸地好似橙汁,但係又唔會過甜,夏天喝一杯,消暑又解熱。但係今夜我來到既時候餐廳還有空位,所以我也只能淺嘗一杯,作為一個開胃既welcome drink。今日來到就是為了這個哆頭蟶節,哆頭蟶有別於平時食到既蟶子,佢擁有金黃色的戰衣,是原生態黑呢放養的,所以非常肥美,聽就聽得多,今次真係第一次有機會一嘗,蟶節既餐牌係另外一份的,大約有5款特別既菜式,而主餐牌既食物一樣可以order。前菜和平時一樣,係花生同埋脆紫菜。莆田既酸辣汁亦係我一再到訪既重要項目之一,感覺上每一道菜也和這個辣醬可以配合。九轉小腸 $79首先來到的是餐廳的招牌菜,九轉小腸,廚師花了3小時反覆清洗,務求令小腸絕對清潔,令客

前菜和平時一樣,係花生同埋脆紫菜。

九轉小腸 $79

首先來到的是餐廳的招牌菜,九轉小腸,廚師花了3小時反覆清洗,務求令小腸絕對清潔,令客人食到安心,再用12種香料文火滷製,食落香醇彈牙,更有九種層次感,醮一口餐廳的辣醬,更有第十種層之。

蝦苗拌頭水紫菜 $52

記得之前到訪既時候,適奉餐廳既頭水紫菜宴而初嘗這道菜,未料到現時已經成為餐廳的常駐菜式,這款紫菜配上了清甜的小蝦米,混入酸酸地既香醋,食落十分開胃,而且看似份量比較少,但用筷子輕輕把它撥開,可以佈滿一整碟。

花雕蒸蟶子 $99

來到今天的重點菜式,這個花雕蒸蟶子,份量真不少,用了一個小小的燉湯壺盛放,裡面放了接近20隻的哆頭蟶子,每一個蟶子也盡吸花雕酒的甜和香。

哆頭蟶子非常肥美,佢既殼比較薄比較脆,所以用手拿很容易會斷掉,而蟶子肉身非常鮮甜多汁,令人一試難忘,拿起了第一隻便很難停下來。

蛋抱蟶子 $99

用蛋去炒,其實係最能吃到蟶子既鮮甜感既,感覺呢道菜很像潮洲的蠔餅,相差既只差裡面的餡料,今次換上了細細隻但又十分肥美既哆頭蟶,啖啖肉,更有口感。

百秒黃花魚 $69

最後想飲一個湯,濕一下口,點了餐廳的十大名菜之一「百秒黃花魚」,此魚可說是餐廳的一大突破,只用100秒去燜熟一條魚,聽落有點誇張,但食落又知道不無道理,因為魚既質地夠挺食,用黃花魚燜既湯底又鮮甜,飲完真係要講一聱「舒服」。

連鎖餐廳的食物質素,一般也很難維持,而莆田的分店,我也到過3-4間,難得的,是它們的quality control做得很好,除了餐廳的環境不同外,其他的一切基本上一是一樣的,難怪可以獲選為米芝蓮食府。
2017-06-20