翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2020-12-29 234 瀏覽
好多人都嫌食蟹麻煩,今日我這個「蟹癡」難得約到朋友一齊去食蟹,用OpenRice book咗翠林辣蟹坊lunch.一入去就安排我哋二人入包廂,疫情下感覺安心又貼心。揀咗$780全包的二人套餐。頭盤「黃金豆腐」,都算大碟,只是覺得裏面的豆腐好似係用咗盒裝豆腐,乏豆香,有點失望。套餐三款菜選擇咗「黃金流沙蝦球」、「香煎元貝帶子」同「水煑牛肉」。以為蝦球係用咸蛋黃流沙地包住,其實只係炸蝦球,有啲黃色一粒粒的放在炸米粉上,並無咸蛋黃呋亦無「流沙」😅,幸好蝦球尚算大隻同彈牙。香煎元貝帶子,用美極鮮醬油炒過的洋蔥墊底,一般般。水煑牛肉叫了中辣,辣中帶麻,味道不錯,可惜有兩三塊牛肉韌到咬唔到。主菜「避風塘辣蟹」肉質好,外殻炸得剛好,咬落好脆,有驚喜!不過唔知點解個擺盆無之前網上見到的噤靚-見唔到蟹腳!追加咗「黑白胡椒蟹」,(Oops, 又係擺盆-有隻蟹鉗放開咗啲!)這隻蟹比先前的多肉,蟹鉗又大隻啲,味道不如星加坡的胡椒蟹惹味,但肉質鮮,都好好食😋今日好高興邂逅到你哋呢兩隻蟹,幸會幸會!整體而言,坐得舒服,招呼好,蟹靚疫情價,不妨一試

黃金豆腐

黃金豆腐

黃金流沙蝦球

香煎元貝帶子,用美極鮮醬油炒過的洋蔥墊底,一般般。
香煎元貝帶子
水煮牛肉
避風塘炒辣蟹
黑白辣蟹

今日好高興邂逅到你哋呢兩隻蟹,幸會幸會!
整體而言,坐得舒服,招呼好,蟹靚

疫情價,不妨一試

2020-12-28