2017-11-21 122 瀏覽
朋友剛從日本回來, 話好掛住日本嘅吉列牛, 所以就帶咗我去食呢間元祖吉列牛。餐廳在九龍公園附近,樓上舖,地方闊落舒適, 好啱同朋友靜靜地 一邊食飯,一邊 傾下計。 我哋叫咗幾款小食再加一個吉列牛套餐, 諗住慢慢食。第一道上菜是磯煮鮑魚, 鮑魚本身味道偏淡,但係爽口彈牙,帶有一點點甜味。 值得一讚係松葉蟹蓋,蟹膏非常香口,配麵包或者飯吃就更好了。芝士燒大啡菇都非常好味。 我本身都好鍾意食菇類, 呢個啡菇上有滿滿嘅芝士同和牛。 一切開,上面嘅芝士都可以拉出一條條絲。 芝士嘅香加和牛嘅柔軟再加上啡菇簡直係三重享受。食完小菜,就上正餐。 雖然我哋只有兩個人, 但係鋪頭都貼心地每人準備了一個小火鍋, 俾你燒吉列牛。 整個套餐有好多配菜和醬料,店員都會逐一講解,服務好好。 我最愛的是蜜糖芥末醬,甜甜地但有芥末的刺激。吉列牛本身已經七成熟,所以每塊只需要燒十幾秒就可以拎起。牛肉 外面的炸衣香脆, 裏面的牛肉柔軟,很好下飯。 我和朋友吃到一半已經飽到不行了...下次不能再叫咁多菜了!!