餐廳: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
資訊:

2017-09-25 223 瀏覽
午餐時段到尖沙咀想搵平野食,走到諾士佛臺前,見到呢間食店有好多OL排隊。抬頭一睇,先知原來元朗永年開左係呢度。其實一早已經想試佢地既車仔麵,但由於元朗店唔係好近市區,實在無辦法食到,今次咁啱有機會一嚐永年辣汁!三十七蚊有三餸一麵,係尖沙咀地段黎計,實在係非常經濟實惠,怪不得咁多OL黎買外賣!車仔麵配三餸 ($37)一碗叫左墨魚丸、紅腸同雞翼配油麵,另一碗就叫左魚皮、雞翼同牛筋配油麵,另加微辣汁。如果叫清湯底的話,的確會無咩特別,所以唔食得辣都好,點都要加啲微辣汁,會過癮同香好多。而餸個方面,夠大份,丸類腸類都唔係細細粒碎濕濕,而且係彈牙唔會overcook。滷物雞翼同牛根都醃得好入味,牛根仲切左唔同既部位,有啲係痴住牛腩,有部分係淋,亦有部分係爽。另外,魚皮都好正,有成半碗咁多,脆口乾身而且唔會有太多味粉。韭菜豬紅 ($18)我覺得呢個豬紅係所有餸之中最好味!個汁係甜甜地的滷水,而且仲落左超香的麻油。豬紅吸哂啲汁,外爽內軟。班蘭咖央多士 ($13)多士用上厚身個隻,塗上甜甜奶香的班蘭咖央醬,食完碗麵當甜品食。凍柚子蜜 ($13) 和 紅豆奶茶冰 ($15)如果就咁齋飲杯柚子蜜係會覺得甜

車仔麵配三餸 ($37)
車仔麵配三餸

韭菜豬紅 ($18)
韭菜豬紅

班蘭咖央多士 ($13)
咖央多士

凍柚子蜜 ($13) 和 紅豆奶茶冰 ($15)
如果就咁齋飲杯柚子蜜係會覺得甜,但當你食完碗辣既車仔麵,想解下辣,甜度係岩岩好!加左兩片檸檬特別醒胃,而且個底有柚子皮之餘,好似食到有咸柑桔既味道,非常潤喉。
而紅豆奶茶冰既紅豆甜度亦恰到好處,煲淋既紅豆有少少起沙又夠大粒,好有口感。但略嫌茶底唔夠濃,濃返些少就完美。
凍柚子蜜
奶茶紅豆冰

總結黎講,麵底同餸既份量都對得起價錢,著名既辣汁夠麻,夠辣得過癮。