餐廳: 柏景餐廳
資訊:

2019-11-17 1798 瀏覽
酒店的自助餐一向求多元化和多變性,兩三個月轉話題完全唔容易,最重要要有新鮮感,又要講究食材,少點諗頭都唔得。近來係皇家太平洋食過自助餐後就幾鐘意,主角係好受日本人歡迎的爐端燒,自助餐食爐端燒咁特別?平時係香港食正宗嘅爐端燒要好可以好貴,因此更覺得呢度抵食。爐端燒起源自日本東北部仙台市同最多美食嘅北海道,當時漁民捕獲新鮮海鮮後燒熟後,便會把食物放在船槳上傳遞給客人品嚐,漸成為一個文化。之後,「爐端燒」演變為於居酒屋的一個重要形式,在餐廳內即席為食客烤製指定食材的烹調方式,到而家基本上係日本文化佔據一個重要角色。今次酒店不惜工本準備左日式爐端燒烤爐,為賓客即席提供多種的爐端燒美食,琳瑯滿目的海鮮選擇多不勝數,包括波士頓龍蝦、 鱈場蟹腳、大蝦、帶子、鱈魚、燒鯖魚、秋刀魚,扇貝等等基本上,三心兩意的你一定吃不完。波士頓龍蝦嘅正係全晚都有人排隊,我都未見過自助餐係咁,點可以唔食,比平時吃冷盤的更好。鱈場蟹腳勁大條粗壯,大蝦大隻又新鮮,鱈魚和秋刀魚都是魚迷一定要吃的,鱈魚魚油香到個點,正。扇貝也是非常豐滿,又係食左幾隻。蔬菜種類有茄子、粟米、 日本甜薯、鮮冬菇、大蒜、秋葵、枝豆、銀杏等等,如果你吃

扇貝也是非常豐滿,又係食左幾隻。

蔬菜種類有茄子、粟米、 日本甜薯、鮮冬菇、大蒜、秋葵、枝豆、銀杏等等,如果你吃得太多海鮮想食多點菜,都有選擇,我介紹不能錯過有銀杏同大蒜,燒得好又不會太乾。

爐端燒部分一人送一隻北海道毛蟹,有卡就有一隻,食落蟹味濃郁,當然呢期流行阿拉斯加蟹不同,不過呢個係呢一個滋味。

另外任食有鵝肝燒飯團,呢個絕對推薦,我想起了大腕的燒飯團,絕對一樣咁好食,鵝肝一大粒,夠濃同飯團好合拍,燒得金黃香脆的外表,同那個爐端醬汁,是令人會想吃完一件再一件。

最正係師傅會有時以船槳送上滋滋冒著熱氣的爐端燒美饌,絕對是少有客人的體驗。

另外還有幾個特別的小食在爐端燒部分提供,日本清酒入饌的菜式包括錫紙清酒煮蜆和日式清酒煮咸牛舌,小朋友可能未必愛吃,但牛舌嘅厚身和肥大蜆肉大小又點可以抗拒。

講下其他特別食物,壽司刺身當然有,不同多左回本海膽手卷和軟殼蟹手卷,如果呢排無幫襯元氣食軟殼蟹,一於係度食返夠本,另外呢度希靈魚都值得多吃,少見嘅厚切。

海鮮一向係呢度重點,今晚當然依舊不錯過,最喜歡瀨尿蝦,其他長腳蟹,凍蝦,凍蜆,青口當然有幾多吃幾多。

熟食嘅燒牛扒,蒸鱔,海鮮湯同即煮嘅粉麵檔,前菜當然不能錯過,當晚吃過的都是不錯的選擇。

甜品特別要講嘅係梳乎厘,特別愛上綠茶香味,可以話係吃過最好的一個酒店自助餐甜品,剛剛整完出來嘅熱辣辣,一定要試。

仲有每次都有的不同種類的蛋糕,中式甜點,豆腐花,葡橽都唔駛多講,食左先算。

講咁多,自助餐價錢成人一至四都係六百幾,提早一日經酒店官網訂座仲可享高達 55 折優惠,當然所有價目以原價另加一服務費,但咁平真係好值得食,要感受下爐端燒,呢個價仲要任食,唔黎就浪費。

柏景餐廳

尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店園景翼2樓