2017-02-25 4357 瀏覽
今晚會和朋友 喺棉登徑啲酒吧到慶祝生日, 玩之前 順便喺同一條街搵咗間日本餐廳入去 食埋個晚飯 餐廳安排咗我哋坐喺吧檯前高凳位置, 我反而覺得呢個位可以望住師傅 處理食物 感覺像置身於日本當地餐廳中 眼前放滿了不同嘅魚生刺身 ,望到都覺得非常新鮮 這裡的餐前日式漬物小食 都幾特別,左起是 海蜇 中間白色的三文魚頭骨 , 是將三文魚頭骨切片,爽爽脆脆 口感特別 右邊的是鵝肉 再來左邊的名叫白子, 細看形狀有點像豬腦又有點像魚腸, 估咗一陣 ,原來他是魚嘅精子,沒有腥味,爽脆非常,真夠特別。 右邊橙色的是安康魚肝, 口感有點像 鵝肝, 更為結實一點,帶少許魚腥味道。 真是樣樣有驚喜 淨係兩款餐前小食今天已經給我長了知識。 熟悉的鯖魚, 有鹽燒的有煎的 ,還真是經常吃, 原來還可以作刺身吃。 平時鯖魚 煎過調味過都覺得有啲腥, 起初還怕刺身吃會很腥,由於這裏的刺身是每日新鮮運到, 所以是一點腥味 也沒有 最後再點左個豚肉稻庭烏冬 , 湯底鮮甜再加一點點粉質, 才能完滿的填飽肚子喔~

眼前放滿了不同嘅魚生刺身 ,望到都覺得非常新鮮

這裡的餐前日式漬物小食 都幾特別,左起是 海蜇

右邊的是鵝肉

真是樣樣有驚喜 淨係兩款餐前小食今天已經給我長了知識。