平時去開諾士佛台飲野🥂,通常都係去地舖嗰幾間最出名嘅酒吧,貪佢夠近夠方便又有氣氛,但無諗過原來喺諾士佛台樓上嘅酒吧,環境更加舒服,食物同飲品嘅質素更加高,價錢仲要比地舖嘅酒吧更實惠!今次揀嘅呢間酒吧位置係喺諾士佛台入面一棟大廈嘅4樓,由於佢係一間上樓酒吧,如果唔係特登上網search都未必咁容易留意到。👀事源就係有朋友曾經講過呢間酒吧嘅shisha同飲品都好正,上網睇完佢個餐牌之後發現原來都有正餐選擇,於是就趁着爹哋媽咪結婚周年紀念👨‍👩‍👧‍👦黎呢度幫佢哋慶祝,諗住俾個驚喜佢哋!結果除咗環境一流,食物嘅質素更加比到好大驚喜我哋,而且老闆熱情嘅招待,肯定左自己今次冇揀錯地方!酒吧嘅空間好大好寬敞!👍🏻除咗有一個好大嘅吧枱之外,中間更加有一張桌球枱同兩張beer ping-pong 嘅長枱,客人嘅枱同埋燈就圍住成間舖頭嘅四邊,相隔嘅位置有一段距離,所以私隱度好高,就算大聲啲講嘢傾心事都唔怕比隔離聽到,係三五知己嚟吹水嘅好地方!😎酒吧嘅內部裝修都好華麗,好有賭場嘅豪華feel,特別鍾意吧枱上方嘅咕嚕咕嚕招牌霓虹燈,添加左成間舖頭好chill嘅氣氛。🤟🏻🤟🏻-一入到酒吧坐低之後,店員首先就拎
平時去開諾士佛台飲野🥂,通常都係去地舖嗰幾間最出名嘅酒吧,貪佢夠近夠方便又有氣氛,但無諗過原來喺諾士佛台樓上嘅酒吧環境更加舒服食物飲品質素更加高價錢仲要比地舖嘅酒吧更實惠!今次揀嘅呢間酒吧位置係喺諾士佛台入面一棟大廈嘅4樓,由於佢係一間上樓酒吧,如果唔係特登上網search都未必咁容易留意到。👀

事源就係有朋友曾經講過呢間酒吧嘅shisha同飲品都好正,上網睇完佢個餐牌之後發現原來都有正餐選擇,於是就趁着爹哋媽咪結婚周年紀念👨‍👩‍👧‍👦黎呢度幫佢哋慶祝,諗住俾個驚喜佢哋!結果除咗環境一流食物嘅質素更加比到好大驚喜我哋,而且老闆熱情嘅招待,肯定左自己今次冇揀錯地方!

酒吧嘅空間好大好寬敞!👍🏻

除咗有一個好大嘅吧枱之外,中間更加有一張桌球枱兩張beer ping-pong 嘅長枱,客人嘅枱同埋燈就圍住成間舖頭嘅四邊,相隔嘅位置有一段距離,所以私隱度好高,就算大聲啲講嘢傾心事都唔怕比隔離聽到,係三五知己嚟吹水嘅好地方!😎

一入到酒吧坐低之後,店員首先就拎咗一桶蝦片招呼我哋。呢桶蝦片本身已經計咗落單入面每張枱$40 ,但係蝦片可以無限添加,而且佢唔係普通原味嘅蝦片,而係有辣粉肉鬆係上面,係一流嘅送酒小食
蝦片

主食餐牌

串燒餐牌

因為今晚係慶祝爹哋媽咪嘅anniversary,所以我哋主要都係黎食晚餐,呢度嘅食物餐牌選擇唔算好,主食只有一頁,另外加一頁串燒嘅選擇。所謂貴精不貴多,雖然食物嘅選項唔多,但係每一樣都好好食好高質

煙三文魚小型薄餅
首先講吓媽咪揀嘅小食先,本身媽咪都好鍾意食日本嘢所以佢就揀咗個煙三文魚小型薄餅($78)。雖然薄餅嘅size唔算好大,每一片大概兩至三啖就食完,但上面嘅topping依然好足料,每一片都有一舊煙三文魚,而且番茄醬嘅份量好足夠,配上火箭菜一齊食,口感清新得來又不失三文魚嘅魚香,加上薄餅底唔厚,食完都唔會好飽,係好一道好開胃嘅前菜

卡邦尼闊意粉配流心蛋
主菜方面由我同媽咪揀咗一個粉一個飯。意粉方面我哋點左卡邦尼闊意粉配流心蛋($98)卡邦尼個白汁味道好濃,煙肉洋蔥食得出有預先爆香先再加入去個汁入面,所以令到白汁好香,一啲都唔馬虎!

卡邦尼闊意粉配流心蛋
意粉嘅軟硬程度適中,雖然汁同粉未能夠完全融為一體,但因為流心蛋煮嘅時間調教得啱啱好,撈埋入去個汁同意粉嘅時候就完美咁將成碟意粉昇華。

白汁海鮮意大利飯
另一道都係以白汁為主嘅白汁海鮮意大利飯($98)真係好驚喜,意大利飯烹調好入味唔會過分鹹之餘,飯嘅軟硬程度啱啱好

白汁海鮮意大利飯
而且飯入面嘅海鮮材料非常有份量同足料,包括有青口、蜆、帶子、蝦、魷魚,仲要每樣餸都有幾粒,呢$98真係物超所值

竹炭芝士牛肉漢堡配薯條
而超級食肉獸嘅爸爸同細佬就揀咗三碟肉。先來嘅係竹炭芝士牛肉漢堡配薯條($118)。成個漢堡包嘅味道中規中矩,材料豐富,有番茄、生菜、生洋蔥,仲有半溶嘅芝士,而塊牛肉漢堡亦都好juicy,略嫌黑色嘅竹炭包就冇乜特別啦,同普通包差唔多。

竹炭芝士牛肉漢堡配薯條
不過值得一提嘅係中間個白色汁好特別,好似開稀咗嘅mayonnaise再mix咗好濃嘅酒精,點個漢堡落去食令到成個包嘅味道完全唔同晒,即刻感覺到有半分醉意!

德國鹹豬手配薯蓉及雜酸菜
成餐飯個人最鍾意嘅就係呢一碟德國鹹豬手配薯蓉及雜酸菜($168)!隻豬手非常大,四個人分啱啱好。配菜烹調嘅技巧亦都好高,包括酸菜嘅酸度啱啱好,同豬手好夾,而薯蓉嘅cream味好重,所以個質感好滑好香!

德國鹹豬手配薯蓉及雜酸菜
豬手嘅質感可以話係💯分,完美做到外脆內軟,個皮炸到卜卜脆但係入面嘅肉依然keep到好嫩滑,一切開啲汁就彈晒出嚟,非常Juicy!加埋酸菜薯蓉一齊食,真係令到隻豬手錦上添花,超級推薦👍🏻👍🏻!

特色烤春雞全隻配薯條
最後食嘅一道菜係特色烤春雞全隻配薯條($118),成隻雞嘅size唔算好大,但個皮同豬手一樣炸得趣卜卜,而同時裏面嘅肉依然keep住好滑,唔會好乾,唯一美中不足你係雞偏油膩,食落口好似食咗成啖油咁,下次未必會再嗌返。
特色烤春雞全隻配薯條

飲品方面,我哋嗌左兩杯cocktails,三杯hoegaarden。

Sex on the Beach
第一杯 sex on the beach($78)就真係麻麻哋啦,飲落去藥水味好重,完全冇平時飲開嘅橙汁同埋西柚味,飲咗一啖已經想放棄。

Cosmopolitan
反而杯Cosmopolitan($78)有驚喜,酒精味唔算好重,甜甜地又有淡淡的水果味,飲落好清新好match,可以平衡一下咁Heavy嘅dishes

Hoegaarden
另外啤酒亦都好好飲,相比起平時自己喺超級市場買嘅樽裝/罐裝嘅hoegaarden($60),呢度嘅hoegaarden比較甜,飲落唔會太苦,就算一杯有成500 mL一個女仔都飲得曬

shot
最後好好人好熱情嘅老闆免費請我哋飲6 shot黎慶祝爹哋媽咪anniversary,好好飲,亦都係一個好大嘅surprise

😋 總括嚟講,呢間樓上bar嘅食物質素意外地高,10分滿黎講絕對值得9分,每一碟餸都食得出係認真製作,貴精不貴多,最後埋單每人大約230蚊,仲飲咗咁多酒,性價比好高!成餐飯唯一美中不足就係甜品,本身諗住同老細講叫佢哋預備一份甜品上面寫字嚟比surprise爹哋媽咪,點知原來成間Bar都冇甜品供應,如果有埋就真係完美啦!

絕對係一個一流嘅酒吧晚餐體驗!可以好肯定下次一定會再同朋友嚟過

🦕 by 周 - 圍 食 👁

其他酒品套餐選擇