鰻魚飯可以話係小妹我每次去日本必食嘅名物,最近因為疫情關係,小妹暫時去唔到日本親嘗日本鰻魚風味,就惟有喺香港食啦。而早前從日本嚟香港開分店嘅「名代宇奈とと」,主打以高級備長炭現烤鰻魚,吸引小妹前往朝聖。是日小妹夥朋友一齊前往,嗌咗一客鰻魚重特上($158),以原條鰻魚上枱,實在令人震撼。鰻魚經過高級備長炭現烤,由於每條鰻魚都皮肉豐腴,經過明炭烤過後,魚油滿溢,淋上以砂糖和醋秘製而成嘅醬油,完全可以突出鰻魚魚肉同魚油間相互結合、令人滿足嘅滋味。再配上產自日本埼玉縣嘅稻米飯,食落認真唔錯。如果想有多種食法,可以考慮鰻魚飯三食($88),鰻魚塊雖然唔多,但可以配合附上嘅芥末、鰹魚湯配搭嚟食。小妹鍾意第一食為原味,品嘗原汁原味嘅鰻魚飯;第二食就可以加芥末,辣辣哋有啲似食緊丼飯;第三食就可以喺加咗芥末嘅鰻魚飯入面加入鰹魚湯整成泡飯,又係別有一番風味。小妹鍾意食微甘嘅鰻魚肝,所以特別以套餐價加咗$15附有鰻魚肝同漬物,不過個人覺得個鰻魚肝湯味道唔突出,感覺都係食番烤鰻魚肝更滋味!

2020-05-24