正所謂:TVB搞左個處女黨,尖沙咀開左間匠心廚房,今晚想吃廣東菜,OPENRICE又推介,活動地點又近尖沙咀,又幾新淨,我又...都係唔寫咁多'又',容乜易變左況天佑,一諗起況天佑,又諗起馬小玲,一諗起馬小玲,又諗起D人話打跛雙腳唔使憂,但如果馬小玲被人打跛雙腳就要憂,佢對腳咁靚...oh no...結果都係寫左好多'又'字...扯...遠了,好啦,既然新餐廳未有人寫食評,就等我又黎破處(應該手民之誤,處又豈能破兩次?唔通你今次結婚我黎唔到,你下次結婚我早D到?)空無一人,這間餐廳,(冷氣)風吹過來,冷冷枱面,我輕輕抖落鞋裡的沙,看著我的腳印,OH,一個人,一步步,好寂寞...岩岩唱完首歌,一轉角,就係廁所門口碰見了老闆,好采前後腳去者,差D同佢肉帛相見。滋補足料燉湯$38:一黎即有熱辣辣燉湯飲,杞子、粟米、豬骨,又真係滿滿一碗足料燉湯。麻辣牛孖寶$78:這對孖寶兄弟,係由牛腱、牛筋結合而成,牛腱肉即你大腿上的肌肉群,不帶肥脂,有多種食法,係中醫角度黎講,牛腱確能補腎益精,今次混合牛筋的勁,麻辣的辣,拌飯一流。七味黃金豆腐粒$48:粒粒金黃,外皮夠脆,內裡發熱,十足我的熱情,好像一把火

七味黃金豆腐粒$48:粒粒金黃,外皮夠脆,內裡發熱,十足我的熱情,好像一把火,燃燒了整個沙漠,小食小嚼,七味上了舌尖。

上湯菜膽雞$128:本來點菜的時候,我腦海的畫面是砂鍋雲吞雞,結果上了上湯菜膽雞,自此味覺與感覺活在兩條平行路,搭錯線添,嘟...

打打下,就突然發現自己打到手軟了(我係話打字),決定寫埋最後一個就封筆,費時遲D硬不起來(隻手):

金蒜銀絲蒸頭腩$158:金蒜銀絲百搭,蒸扇貝又得,蒸蟶子又得,蒸龍蝦又得,今次用黎蒸頭腩一樣夠入味,不過,始終唔夠譚伯粉絲蒸頭腩咁正,令我係度諗,林敏聰首愛在深秋,其實係咪寫漏個"做"字?
2021-12-02