2020-10-10 1508 瀏覽
師傅都有好一段時間,冇話食完後拿拿聲要出個食評,因為真係都幾忙,但是次呢單嘢,真係不吐不快呀。早幾日約咗詩人食飯,師傅知道詩人比較鍾意食串燒,於是就喺尖沙咀揀一間,眼見呢間評論都不太差 ,於是就去馬啦!話左比詩人黎呢間食店,詩人話知道上開飯網到訂枱可以有88折,於是就順手訂埋。兩個人準時去到呢間餐廳門口,發覺小貓三四隻,感覺有少少不對辦,但見係星期一加上疫症期間,所以都可能係合理,於是決定照食,量完體溫就被安排入座。坐低同詩人睇睇有咩好食,發覺串燒嘅款式都比較少,左睇右睇商量左一陣,於是一口氣就柯打咗幾樣嘢食,分別係串燒牛舌,雞心,清酒煮大蜆,燒飯團,燒帶子,免治雞肉,燒雞翼同燒牛肋肉,本來仲有燒蠔,問左侍應一客有幾多隻,佢話3隻,就柯打一客,點知轉頭就話一客一隻,於是就取消啦,最後加多一份壽喜燒。 嘢食落完單後,詩人話想飲啖酒,師傅當然奉陪到底,於是揀咗一支有氣柚子酒,落曬單後就等食。說時遲那時快,侍應好快就攞咗支酒出嚟,好認真地喺面前開,呢個做法當然非常妥當,同時端上兩個杯,子杯裏放著冰塊,就倒落我哋嘅杯度,師傅同詩人哼咗杯之後,再飲下杯酒,不過味道普普通通,冇乜大驚喜,但之後嘅事

說時遲那時快,侍應好快就攞咗支酒出嚟,好認真地喺面前開,呢個做法當然非常妥當,同時端上兩個杯,子杯裏放著冰塊,就倒落我哋嘅杯度,師傅同詩人哼咗杯之後,再飲下杯酒,不過味道普普通通,冇乜大驚喜,但之後嘅事就發生,原先個餐牌 明明寫住呢支750ml賣兩舊幾做緊特價,點知嚟到見到支酒原來得500ml,師傅即刻去反映係佢哋當中出現咗問題,成間舖兩個樓面一個男一個女,男嘅態度都十分友善,表現得有唔好意思嘅感覺,而女嘅就不斷話,係個餐牌寫錯。師傅心諗你冇嘢呀,你個餐牌寫錯唔係我嘅問題,係你地嘅問題。 最後佢哋都問師傅需唔需要退咗呢支酒,講真唔係飲唔起,係唔公度啫,但為免影響同詩人食飯嘅雅興,所以就算啦,個餐牌寫到咁離譜,真係感覺有少少鬼。

反眏完之後就準備食嘢,先試個雞心,燒得幾香幾爽口,味道都唔錯。再睇下佢個清酒煮蜆,呢個蜆都值得一讚,因為清酒煮蜆湯底鮮甜,值得一讚係蜆肉嘅肉身比較大隻,加上冇乜沙,入口舒服,掂
。牛脷都算幾大塊,肉身夠厚入口爽口。燒飯團就普普通通,不吃也罷。牛肋肉正常嘅牛肉,冇驚喜。至於免治雞肉又係普普通通,雞肉裏面有少少雞軟骨,唔夠腍,入口比較un牙,但配上個蛋豉油汁,又真係幾好味,勉強可以啦。燒帶子一串三粒,真係細細粒容易食,普通。最後燒雞翼不過不失,冇乜驚起唔會難食。最後個壽喜燒,可以算係敗筆中嘅敗筆,師傅食壽喜燒唔算得上專家,但詩人算是甚有研究,壽喜燒牛肉太韌,入口個湯底就好鬼甜,完全唔似壽喜燒,淨係得個甜字,最吸引師傅嘅就係個磚豆腐,豆腐夠香夠滑,不過整體都係不合格㗎。

食完曬嘢再坐咗一陣,傾下偈之後就埋單,奇怪嘅事情即將發生。師傅賣單循例都望下張單,有時都唔記得啲價錢絕對唔出奇,比完曬錢之後詩人發現 個清酒煮蜆貴咗,明明係68蚊,佢就收咗88蚊,咁當然要即刻同伙計講返啦,點知嗰個女伙計個態度都非常不友善,感覺好似師父喺度搞事咁,老老實實餐牌你寫住68,而家收88仲好似師傅唔啱,你冇x嘢呀,跟住佢走埋你計,又話68蚊就冇八八折,68蚊就要加一成條數計到九唔搭八,一張新嘅單都唔出,轉個頭就話退返兩蚊畀師傅,問師傅o唔ok 講真啦,都唔係嗰幾蚊嘅問題,係你間鋪頭嘅信譽同誠信問題,一單又一單完全誤導觀眾,為咗一個幾毫喺度呃人,似乎講唔通囉,仲要發脾氣,掟晒筆咁。呢單嘢真係不吐不快呀,就算你啲嘢食幾好,有啲咁嘅伙計喺度幫你倒米,都係聽執笠啦。乜都唔使講㗎喇,笑面一定畀唔到,我喊梗服務態度差到一個點,嘢食唔係平架,埋單兩條友食咗接近九舊水,仲話折咗,你冇x嘢呀,每人450蚊仲要唔係好飽,又要受氣,所以肯定冇下次,順道祝呢間嘢早執早著。
有汽柚子酒
清酒煮蜆