今日起身諗住食個brunch,諗諗吓不如去廣東道蘋果朝聖,順路探吓Tonkichi日式吉列專門店。Order了牡丹蝦三文魚籽刺身和二人餐,二人餐頭盤先來一碟炸軟殼蟿配醬汁及Sapporo啤酒,蟿炸至金黃色,炸粉薄,很香脆唔油膩,唔知係唔係掛住飲啤酒,食曬都唔記得先影相,唔好意思。跟住,牡丹蝦肥美,蝦頭仲好靚,靈機一觸問吓經理蝦頭可唔可以炸,經理話要加少少錢,見蝦頭咁新鮮,OK啦,炸蝦頭好香脆,點醬汁食好鮮甜,連殼都可以食埋,計炸軟殼蟿之外又多樣嘢餸酒,真係麻煩了經理及大廚。跟住,三文魚籽超新鮮,很鮮甜,唔會好似其它食店咁咸,其實三文魚籽係我哋既favorite,加在熱烘烘的日本飯面食好似去咗北海道食三文魚籽丼,非常美味。因為掛住食,又唔得影相,唔好意思,其實在廣東道這間Tonkichi食咗好多年,由地下搬到上十樓,水準一直都keep住好高,不只炸物做得好,連刺身都好有水準,好食過其它壽司店好多。最後,二人餐送上,有蝦、蠔、豬柳、豬排,配上熱烘烘發光的日本飯,好唔好食都唔駛講啦。

2015-09-03