2018-07-03 3173 瀏覽
好耐無食放題,趁七一假期去回味一下吧!無意中畀我發現「一樂」嘅前身,竟然係「相撲手」!之前食過「相撲手」,食物質素唔錯之餘又抵食,但無奈已經結業了。依家開返間「一樂」,我哋又可以再次大快朵頤。是晚準時來到餐廳,地址依舊,人面全非。「一樂」以寛敞的空間、時尚新穎的面貌展現人前。隨著科技日益進步,智能化點餐已成趨勢,只需要用wechat掃一下QR code及餐枱號,就可以隨意開始挑選食物,非常方便快捷,上菜快,漏單少!刺身刺身嘅種類都唔少,賣相夠靚。三文魚厚切,但唔夠鮨香。油甘魚、吞拿魚、鯛魚、鯨龍魚等,魚味唔重。刺身蝦肉企身,但唔鮮甜。赤貝、北寄貝等十分爽脆。帶子鮮甜爽滑。希靈魚爽囗非常,唔會過酸。壽司好鬼鐘意食呢度嘅手握壽司,除咗件件精緻小巧,一夾唔會散開之外,飯糰口感十分鬆軟,放進口中會粒粒鬆開,令人雀躍,胃口大開。尤以火炙類更受小妹歡迎👏,當中最好食嘅係火炙三文魚腩壽司,火炙過後,油脂豐腴,比三文魚壽司更為滋味!火炙蒲燒鰻魚,蒲燒醬汁味道好好,令鰻魚吃起來好香嫩。火炙海膽魷魚,魷魚嘅爽脆彈牙加上海膽嘅鮮味,配搭很讚。火炙海鹽左口魚,火炙後更為油潤嫩滑。火炙黑松露帆立貝,一啖一口,味
好耐無食放題,趁七一假期去回味一下吧
!無意中畀我發現「一樂」嘅前身,竟然係「相撲手」
。依家開返間「一樂」,我哋又可以再次大快朵頤

刺身
刺身嘅種類都唔少,賣相夠靚
。希靈魚爽囗非常
,唔會過酸。
刺身

好鬼鐘意食呢度嘅手握壽司
,除咗件件精緻小巧,一夾唔會散開之外,飯糰口感十分鬆軟
,放進口中會粒粒鬆開,令人雀躍,胃口大開
。尤以火炙類更受小妹歡迎👏,當中最好食嘅係火炙三文魚腩壽司
,火炙過後,油脂豐腴,比三文魚壽司更為滋味
!火炙蒲燒鰻魚
。火炙海鹽左口魚,火炙後更為油潤嫩滑
。火炙黑松露帆立貝,一啖一口,味道鮮甜豐富
。勢估唔到鵝肝壽司,入口即溶兼且口感清爽不油膩
,令人驚喜
。至於外型獨特嘅挪亞方舟壽司
,只不過是一件載滿魚子及海膽嘅腐皮壽司吧。手工的確精緻玲瓏
,可惜腐皮味道蓋過一切,搶走咗魚子及海膽嘅鮮味啊

挪亞方舟

我倆通常食放題都較少食炸物、燒物,一來怕高脂高卡,二來太快飽肚飽滯。今次亦唔例外,只係點咗兩三款試口味。
炸物
海老天婦羅,天婦羅蝦炸得酥脆可口
。雷絲鳥巢黃金軟殻蟹,賣相奇差
,唔講唔知係軟殼蟹,用「一pat嘢」
來形容最貼切,口感完全係「腍bat bat」唔鬆脆
!炸鮮奶,外皮炸得香脆煙韌,內裡軟滑清甜

海老天婦羅
雷絲鳥巢黃金軟殻蟹
炸鮮奶

燒物
香草孜然燒鈕西蘭羊鞍,食放題例牌必點之物,肉質很嫩滑juicy
,香而不羶。明太子醬燒玉子串,口感紮實豐厚,有明太子嘅微辣滋味
。戀人菠蘿燒,非常爽甜
。蒜香燒牛舌串,入口軟嫩

香草孜然燒鈕西蘭羊鞍
明太子醬燒玉子串
戀人菠蘿燒
蒜香燒牛舌串

一品料理
古法原盅雞燉翅,一小塊翅加一舊雞肉,完全無雞湯味
。吉品鮑汁野菌燴花膠,一睇賣相就知係假花膠
,味道當然不佳!一樂石鍋海鮮蟹粥,賣相唔錯
但食唔到海鮮味
,極其量比白粥好少少囉。海膽茶碗蒸,其實係日式蒸蛋一碗,雖然加咗海膽、蟹柳、魚子等材料,口感上卻無特別驚喜。慢煮五香蘿蔔牛根腩鍋,呢個清湯牛根腩,白蘿蔔清甜入味,牛根夠腍,牛腩肉質鮮美,瘦而不韌

古法原盅雞燉翅
吉品鮑汁野菌燴花膠
一樂石鍋海鮮蟹粥
海膽茶碗蒸
慢煮五香蘿蔔牛根腩鍋

小食
有沙律菜、豬腳薑醋蛋、pizza 、多士等等。多士攤凍咗仍然好脆口,pizza都唔錯。
pizza 、多士

甜品
有唔同款式嘅啫喱奶凍杯:Tiramisu味、木槺布甸味、藍莓味、芒果味、牛奶布甸味等等。芒果味跟牛奶布甸味一樣爽滑好味。雪糕有Movenpick,不過只得一款士多啤梨味,而味道實在太甜嘞
。另有牛奶公司雪糕杯、雀巢雪糕批、消暑雪條等等。
芒果味跟牛奶布甸味啫喱奶凍杯
MOVENPICK士多啤梨味

生果
哈蜜瓜夠爽脆,可惜唔鮮甜
。西瓜就多汁爽甜

生果

飲品
有鮮搾橙汁及各式各樣嘅汽水、果汁、茶。

優惠
加48蚊可以任食生蠔
,我倆食量有限,又唔係生蠔控,所以無追加。上Facebook打卡like「一樂」有帆立貝送添
。生日又六送一,簡直優惠停不了⋯⋯

晚市時段(5:30-8:30)成人$288加一嚟講算抵食合理,整體亦算唔錯。
2018-07-01
紀念日