屋企人生日,因為佢好鍾意食日本嘢,趁生日就帶佢過嚟尖沙咀食好西,撐枱腳食返餐豐盛嘅生日飯。天滿宮 — 充滿日式風情嘅居酒屋,晚市時段二人份量和牛套餐,相當抵食,19:30前離座更加只係優惠價$388。前菜牛蒡好爽好脆,前菜食用一流。另外仲有兩碟好fresh嘅沙律,開一開胃。清酒生蠔Size相當足嘅生蠔,店員建議食法係將生蠔浸落清酒15秒先享用。生蠔本身貿素高,好鮮甜。咁大個仔第一次浸生蠔落清酒食,估唔到味道又幾夾喎,好似仲提升咗生蠔嘅鮮味。刺身拼盤賣相好唔錯,刺身拼盤每日嘅組合都唔同,我今日呢個組合係三文魚、吞拿魚、油甘魚、赤蝦。三文魚、吞拿魚、油甘魚都好厚切,呢碟刺身主要係屋企人食(事關佢好鍾意食刺身),整體點評係好新鮮甜美。我食咗一隻甜蝦同一塊油甘魚(讓晒比屋企人食),感覺好新鮮,質素拋離一般放題店。池魚仔炸得好香脆,越食越過癮,送酒一流。串燒總共4串串燒,分別有和牛粒、雞肉、菠蘿、秋葵。和牛粒相當高水準,秋葵好少串燒咁整,原來燒完嘅口感係咁。反而特別想講下燒菠蘿,面頭有一層焦糖,好吸引味蕾!火炙和牛卷和牛係炙燒過,壽司裡頭係醃過嘅蘿蔔,口感層次好豐富!牛肉Tataki和牛下面係醃

前菜
清酒生蠔
刺身拼盤
池魚仔
炸得好香脆,越食越過癮,送酒一流。
串燒
火炙和牛卷
和牛係炙燒過,壽司裡頭係醃過嘅蘿蔔,口感層次好豐富!
牛肉Tataki
和牛下面係醃製蘿蔔,味道幾特別。
和牛壽喜燒
食到呢度已經好飽喇,以為個壽喜燒份量應該唔多,上到枱真係嚇一跳。壽喜燒配料好豐富,有冬菇、豆腐、娃娃菜、葛絲粉,所以煮到個湯底好鮮甜。當然,壽喜燒嘅重點梗係和牛啦,點埋生蛋液更加嫩滑!
套餐跟兩杯飲品
我哋加錢轉咗草莓氣泡特飲+青檸柚子清酒特調。
蕨餅
甜品係兩塊蕨餅。