2022-04-20 560 瀏覽
去到位於傳說中嘅尖東廁所三個位附近,入到一座有lift 的唐樓上到頂層。 就去到一個超有摩洛哥色彩嘅餐廳,好似去左旅行咁。 景觀超開揚,估唔到香港天台可以佈置得咁有特色,咁悠閑。 我哋book咗下晝1:30食lunch, 店主非常貼心地見到我哋一坐低, 就即時上前菜,仲會介紹菜色。 仲會不時上嚟睇吓我哋食完前菜未, 見我哋食完先會再上主菜同甜品。超好服務! 鵝肝慕絲迷你法包配上鵝肝醬,十分高貴大方。 鵝肝醬帶淡鹽味、陪埋新鮮的紅桑子,啡中一點紅令成個前菜增加了繽紛的色彩。 法國田螺法國田螺,估唔到比咁多隻,仲要粒粒都勁大粒。 田螺充滿鹽水味、用了basil pesto青醬去伴田螺,幾創新的配搭。 但自己都係比較喜歡傳統做法嘅薯蓉焗田螺多d。法式紅酒燉牛肉成盆好多色菜、好多配菜。 牛肉煮到好冧,好入味。 牛味好出,醬汁一流。 另外,再送上牛油同法包比我哋享用個紅酒牛汁,無得嘆! 煎鱈魚店主介紹由冰島空運回來的鱈魚,完全無落海鹽、食到的鹽味係海水中的鹽份。無添加、純天然海水味、煎得魚扒非常香脆,再加埋四色配菜一流。 焦糖布甸🍮好有日本焦糖布甸嘅感覺! 焦糖汁佈滿整個雞蛋布甸上, 入口超濃蛋

鵝肝慕絲

法國田螺

法式紅酒燉牛肉

煎鱈魚

焦糖布甸🍮
好有日本焦糖布甸嘅感覺! 焦糖汁佈滿整個雞蛋布甸上, 入口超濃蛋香味,布甸口感唔會過硬,亦唔會過軟。 入口透心涼。

朱古力流心蛋糕(心太軟)
估唔到店主用一個器皿來裝住,好似盆裁的表達方法。 泥土上放上一朵鮮花。朱古力唔算太甜,中間亦做到生朱古力。可惜沒有流心,有點失望。

離開時,詩房菜的主人sasa ,上了天台送左杯自家研發的鮮橙coffee,比我哋意見及傾計。 原來她已經創辦了此私房菜4年,最近1年才搬到這座大廈頂樓。 她除了做此私房菜外,亦係專業攝影師、還在工聯會教過班。 現在仲做埋茶室及賣自家製麵包賣,百足咁多爪。 認真厲害👍🏻
2022-04-14
  • 煎鱈魚