2019-03-18
尖沙咀厚福街一向都有好多唔同類型嘅餐廳,聽人講la postre平時都好多人排隊,於是同朋友想試吓呢一間有啲咩好食。星期五中午12:45時唔算太多人,一去到可以即刻坐底睇食物,但係見到附近有幾張大台都已經係俾人預約咗。係我哋仲睇緊食物嘅時候,大約係12:50,餐廳已經開始滿座,打算walk in嘅人都無位。餐廳有兩個Menu一個係lunch Menu,一個係正常嘅Menu, lunch Menu都有兩款,一個係regular(主菜加飲品),一個3 course lunch set(餐湯或沙律、主菜、飲品同一份小甜品)。regular menu都可以加錢upgrade成3 course lunch set。我哋三個人嗌咗一個煙雞胸蘋果白酒意粉、炭燒雞扒火龍果沙律、黑松露西班牙黑毛豬扒。餐湯係黑松露蘑菇忌廉湯,聞落去時有少少黑松露同蘑菇嘅香味,不過飲嘅時候就好似以cream味比較重,唔係咁飲到蘑菇同黑松露嘅味道。小多士都唔錯,脆脆地同香口,份量適中。煙雞胸蘋果白酒意粉味道好特別,有少少蘋果汁嘅香味同微微嘅肉桂味,個汁煮得有少少creamy,味道清爽而不膩。黑松露西班牙黑毛豬扒一送上,就已經
黑松露蘑菇忌廉湯
煙雞胸蘋果白酒意粉
黑松露西班牙黑毛豬扒一送上,就已經聞到好香。切落去時已經感覺到黑毛豬扒好軟身,即刻放一啖入口覺得非常香軟,有少少油香味,而且嗰汁除咗有黑松露嘅香味,仲有好多洋蔥粒,所以食落去有種甜甜地嘅味道。不過如果豬扒熱啲會好味啲,因為凍左就會覺得有啲油膩。同埋伴碟係帆立貝配酸薑,感覺有少少唔係太夾,而帆立貝又冇乜味道。側邊嘅薯條可能凍咗,所以食落去有少少硬,而且有少少油味,味道一般。
黑松露西班牙黑毛豬扒
炭燒雞扒火龍果沙律會有沙律汁比你自己淋落去。沙律有唔同嘅蔬菜,味道都好夾,望落好似好細份,但其實份量都好足夠, 雞排亦都好嫩滑,吸引人不斷食。
炭燒雞扒火龍果沙律
最後個小甜品係芒果mousse cake,上面嗰層芒果mousse都幾滑,配埋下面嘅海綿蛋糕一齊食就唔會覺得太甜,不過個海綿蛋糕做得比較乾身。
芒果慕絲蛋糕