2022-09-05
地舖直上一樓就係整層居酒屋所在地。從踏上樓梯時會發現佈置會有日本的歌舞技町/居酒屋的佈置,先先讓食客入局呀!一埋到位會有兩隻小杯,一壼真空不鏽鋼壼的熱茶,相信係綠茶,貼心。我地點左一個料理、一道揚物、一碟壽司、一個本月推介、兩杯飲品。本月推介 海產細味六杯子$239拖羅油醋沙律2杯、日本生蠔2杯、海膽玉子飯2杯。上枱時真心驚喜,好似人地去酒吧飲6shoots龍舌咁,幻彩燈勁適合打卡。唔知係咪耐冇食蠔,佢呢個蠔食落係蠔既肉味好濃郁,加上調配過既Tabasco係非常之出色;然後海膽+飯+玉子呢個配搭完全係中和到一個點,海膽味濃郁,感覺有啲似北海道既海膽(如錯請指出),加上玉子,係連僅餘既海水味都消除埋;拖羅小杯唔似以前丼上咁硬淨,有滑嫩口感。A5宮崎和牛後腿肉壽司-2件$156A5和牛喎,仲要都幾大片,加埋海膽,呢個價其實都差唔多。肉質係有啲啲彈牙但又未去到豬頸肉咁。果度大概係三成熟,不韌不膩,係正架!濃煮鮑魚豚角$128可以睇成係醬油的豚角煮,同埋新鮮鮑魚的料理。豚角煮上有幾顆羅白,已吸好醬油味道,GuGu感覺還好,豐富的醬油味,吃清淡的話可能會感覺偏咸。鮑魚真係連殼的新鮮鮑魚,鍾意食新
本月推介 海產細味六杯子$239
A5宮崎和牛後腿肉壽司-2件$156
濃煮鮑魚豚角$128
可以睇成係醬油的豚角煮,同埋新鮮鮑魚的料理。豚角煮上有幾顆羅白,已吸好醬油味道,GuGu感覺還好,豐富的醬油味,吃清淡的話可能會感覺偏咸。鮑魚真係連殼的新鮮鮑魚,鍾意食新鮮鮑一定喜歡。
天婦羅茄子田樂燒$58
茄子質感嫩,極似燒烤到熟既感覺。
飲品 蜜桃烏龍熊茶 $58
頭頂熊仔真係好Cute, 都係岩打卡系列。不過過左一陣佢就會溶番落去潛水。據聞佢係茶冰黎,而蜜桃味都幾唔錯,PiPi唔吃甜野都表示甜度適中。
飲品 北海道士多啤梨牛乳乳酸$48
味道不會似藥水,裝飾幾特別,但如果可以叫少甜會更佳。
後記
食材同煮法都係有心思的,下次可能會試下好大型既酒架!