是日冇帶飯番公司, 聽同事介紹去左同區一間比較"隱世"既西餐廳, 起一棟舊式商業大廈, 穿過一條殘舊既樓梯, 上到黎竟然有一個咁浪漫安靜既環境食LUNCH, 呢度既LUNCH 大約60-80 左右, 加埋一100內都仲有找, 坐底左之後叫左野菌奶油扁意粉餐湯有中湯都西湯揀, 今次試左個西湯-野菌忌廉湯, 飲得出唔係樓下港式西餐既麵粉水, 完全唔會漿住個口, 飲到好濃既野菌蘑菇味, 完全溶左入個湯主菜:野菌雞肉奶油扁意粉完全唔係一般港式西餐, 意粉質素佳食到小麥味, 而且煮唔會過火, 香港大多數餐廳既意粉一定煮到過哂火變到白雪雪淋哂, 呢個仲係煮到有咬口, 已經可以加分。奶油醬汁唔係用意粉醬開, 而係真係用忌廉煮, 食到陣陣奶油香味, 再加分, 野菌同雞肉都唔會煮過火, 有咬口, 呢個質素已經係我起歐洲食到既質素, 午市60幾蚊可以食到算係抵食!
野菌忌廉湯
餐湯
野菌奶油扁意粉
主菜:野菌雞肉奶油扁意粉
題外話/補充資料: 午市靜靜地, 可以約埋三五知己黎呢度談下心
2014-05-28
  • 野菌奶油扁意粉