2023-01-24 396 瀏覽
早前發現華星冰室原來有個素食餐牌,但似乎每間分店供應嘅食物都有分別。我今日就去咗石門京瑞廣場一期嘅分店碰吓運氣。🌟通常非素食餐廳嘅素食餐牌都會有啲嘢暫停,甚至永遠都唔供應,所以見到雪菜新肉絲同熱狗停咗,我都覺得唔意外,好彩我想試嘅兩款都有:🐔 妹妹素脆脆雞配薯條 $48同其他餐廳嘅素雞塊一樣都係以麥樂雞為藍本,共有五件,即叫即炸所以非常燙口,望落好深色但食落又唔覺炸得好燶,味道同口感都似麥樂雞。不過唔明點解個名叫妹妹呢?👧薯條係波浪型,落咗少少淮鹽,亦係新鮮炸。🍟🐽 素豬扒米粉 $45我加咗 $5 轉一丁。豬扒係即炸同另上,本身係原塊,不過為咗影相效果我切開咗同放埋同啲麵一齊。豬扒好大塊又厚,咬落同真豬扒感覺好似,一丁係用返麻油味嘅味粉,所以嚴格素食者未必 ok(雖然我覺得就算米粉都唔會跟素湯)。☘️個麵煮得唔好食,啲味粉又唔撈云。不過比咗好多麵,似乎唔止一餅。🍜🫘 無牛紅豆冰 $38係用燕麥奶嘅紅豆冰,跟餐只加 $14。望到杯紅豆冰就知唔好飲,唔係用牛奶定燕麥奶問題,但好似好 hea,叫做食完熱氣嘢有啲嘢濕吓個口咁啦。🍼茶餐廳有素食選擇係幾有誠意,唔使成日食蛋/茄/芝士治,而且價錢幾合
🐔 妹妹素脆脆雞配薯條 $48
妹妹素脆脆雞配薯條

薯條係波浪型,落咗少少淮鹽,亦係新鮮炸。🍟

🐽 素豬扒米粉 $45
素豬扒出前一丁

🫘 無牛紅豆冰 $38
無牛紅豆冰

無牛紅豆冰

茶餐廳有素食選擇係幾有誠意,唔使成日食蛋/茄/芝士治,而且價錢幾合理,冇話因為素食而收貴好多。👍🏼

石門呢間華記冰室鋪位唔算大,以二人卡位為主,三人以上會比較難搵位。今日係新春期間所以收加二 🥹,初五先回復正常收費。🧧
2023-01-24
妹妹素脆脆雞配薯條